Parsons prijst uitblinkende Van Domselaar bij Oranje: ‘Heel speciaal’

0
68

“We waren niet goed genoeg”, was bondscoach Mark Parsons realistisch na de uitschakeling door Frankrijk in de kwartfinales van het EK. Hij had het vooral over de eerste helft. “We waren onszelf niet in de eerste helft. De tweede helft was beter. Ik ben trots op hoe het team toen heeft gespeeld.”

Over de vechtlust was Parsons hoe dan ook tevreden: “Daar lag het niet aan.” De bondscoach pikte er twee speelsters uit: Daphne van Domselaar en Stefanie van der Gragt. Parsons: “Die gaven een show weg.”

Voor keepster Van Domselaar had Parsons een bijzonder compliment. “Dit was de beste prestatie van een keepster op een EK sinds Nadine Angerer in 2013. Heel speciaal”, verwees hij naar de Duitse keepster die haar land toen aan de Europese titel hielp.

Van Domselaar: ‘Jammer dat het ten einde is’

Voor Van Domselaar kwam een einde aan een opmerkelijk toernooi. De doelvrouw van FC Twente greep na het uitvallen van Sari van Veenendaal haar kans en was tegen Frankrijk opnieuw de uitblinkster. Ze moest in de verlenging alleen buigen voor de strafschop van Ève Périsset.

“Onbeschrijflijk”, zei Van Domselaar over haar toernooi. “Ik ben blij dat ik het zo opgepakt heb. Ik kan wel presteren onder druk, maar dit is wel wat groters. Ik ben blij verrast. Het ging zo snel en zo goed. Zo jammer dat het nu ten einde is. Zonde.”

“We hebben met zijn allen keihard gevochten”, zei Stefanie van der Gragt, die andere uitblinkster van het kwartfinaleduel in Rotherham. “We hebben gestreden, veel energie geleverd, maar waren de bal ook snel kwijt.”

Het EK, dat voor de Oranjevrouwen met het wegvallen van Van Veenendaal en Lieke Martens en de coronabesmettingen van Jackie Groenen en Vivianne Miedema veel tegenslagen kende, is voorbij. Van der Gragt bekijkt het positief: ‘We zijn echt een team geworden.”

Janssen: ‘Natuurlijk ben ik de schlemiel’

Dominique Janssen veroorzaakte de strafschop die Nederland nekte in de verlenging. “Natuurlijk ben ik de schlemiel”, zei Janssen. “Ik had beter opgesteld moeten staan.”

Ook Janssen had de vechtlust van het team gevoeld, maar plaatste een kanttekening: ‘We hebben niet kunnen laten zien hoe goed we kunnen voetballen. Het heeft tijd nodig om dit te verwerken.”

Kijk hieronder naar de reacties van Dominique Janssen en Jill Roord:

Voor de Oranjevrouwen en Parsons wordt het nu uithuilen en vooruitkijken. Met de doorbraak van jongelingen als Van Domselaar, Esmee Brugts en Romée Leuchter dit EK dient een nieuwe generatie zich aan. De toekomst ziet er volgens de bondscoach goed uit.

“Er kloppen veel speelsters op de deur en dat is mooi voor het Nederlandse voetbal”, zei Parsons. “We hebben nog niet alles gezien.”

Bron: nos.nl