‘PEC-speler Van Wermeskerken werd een hit in Japan na mijn reportage’

0
165

Een aantal verslaggevers van NOS Sport blikt vlak voor de jaarwisseling terug op een voor hen gedenkwaardige klus in 2021. Vandaag: Angelo Terwiel en de sushizaak van PEC Zwolle-voetballer Sai van Wermeskerken.

“Ik heb een enorme sympathie gekregen voor Sai, omdat hij zo ongelooflijk puur is. Deze reportage heb ik in twee delen moeten filmen. Op de ene dag zijn activiteiten binnen zijn sushirestaurant in Zwolle (waar hij zijn kunsten liet zien compleet met groot en ultra-scherp Japans mes en brander) en op de andere dag opnamen bij het sport medisch centrum van de KNVB in Zeist, waar hij maandenlang een ongelooflijk zwaar revalidatieprogramma afwerkte.”

“Een kruisbandblessure blijft een regelrechte horrorblessure voor een topsporter, maar hij onderging werkelijk alles met een glimlach. Onder het mom van sterker terugkomen dan ooit. Echt respect. Ik zie hem in gedachten weer op de hometrainer zitten met op de muur de woorden ‘winners never quit and quitters never win’. Zo toepasselijk.”

Japanse ondertitels

“Een ander aspect dat me is bijgebleven, is zijn behulpzaamheid bij de reportage. Via WeTransfer stuurde hij me talloze foto’s en filmpjes toe waaruit ik kon kiezen. Uit zijn telefoon, zijn laptop én uit Japan, waar hij familie in stelling bracht om jeugdfoto’s en beelden aan te leveren.”

“En nadat de reportage hier in Nederland was uitgezonden, zorgde hij er eigenhandig voor dat er Japanse ondertitels zouden worden geplaatst, zodat hij het met zijn familie en vrienden in Japan kon delen. Sterker nog, het kwam op YouTube terecht en werd daar een hit.”

“Zijn revalidatie is nog niet ten einde. Nog altijd niet. Maar het traject bij de KNVB is wel afgesloten. Het vervolg van zijn revalidatie heeft plaats in Zwolle, bij PEC. Stapje voor stapje voegt hij zich steeds meer bij de selectie. Op deze manier heeft hij het lange, eenzame deel van zijn terugkeer op de velden afgesloten.”

“Omdat het met de club allesbehalve lekker draait, kan ik me zo voorstellen dat hij de afgelopen maanden nog meer gemotiveerd is geraakt om sterker terug te keren dan ooit. PEC kan wel een snelle, behendige wingback gebruiken. Een mooie rentree. Fit zijn. En blijven. Sterker dan ooit. Het is hem zo gegund.”

Bron: nos.nl