Phinney zet punt achter carrière en stort zich op eigen kunst

0
265

Taylor Phinney heeft besloten zijn wielercarrière te beëindigen. De Japan Cup wordt zondag de laatste race van de 29-jarige baan- en wegrenner. De Amerikaan wil meer tijd vrij maken voor zijn grote hobby, schilderen.

“Uiteindelijk, in de strijd tussen kunst en sport, heeft de kunst het gewonnen. Ik ben zo blij dat ik eindelijk full-time kan creëren.”

In 2014 brak Phinney zijn been en moest hij lang revalideren. In zijn revalidatieperiode ontdekte en ontwikkelde hij zijn liefde voor de schilderkunst.

“Ik had veel tijd om te ervaren hoe het leven was zonder een professioneel sporter te zijn”, vertelde hij in 2015 in een interview met Cyclingnews.com. “Ik dacht: dit is een van de beste, leukste dingen die ik ooit heb gedaan.”

Phinney veroverde op de baan twee keer de wereldtitel op de achtervolging (2009 en 2010). Op de kilometer (zilver) en het omnium (brons) veroverde hij ook WK-eremetaal.

Op de weg won hij de openingstijdrit in de Giro in 2012, waarna hij enkele dagen de roze trui droeg.

Op de Spelen in 2012 liep Phinney tot twee keer toe net een medaille mis: zowel in de wegrace als in de tijdrit werd hij vierde. Na een zware beenbreuk in mei 2014 wist de Amerikaan geen grote successen meer te boeken.

Bron: nos.nl