Platini gearresteerd in onderzoek naar toewijzing WK voetbal 2022

0
265

De Franse voetballegende Michel Platini, voormalig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is gearresteerd in verband met een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

Een woordvoerder van het Frans nationaal parket heeft het nieuws bevestigd tegenover de NOS. Aanvullend commentaar wil het parket niet geven.

Verhoor in buitenwijk Parijs

De 63-jarige Platini wordt momenteel verhoord op het bureau van de anticorruptie-eenheid van Justitie in Nanterre, een buitenwijk van Parijs.

“Niet alleen hij trouwens, maar ook een oud-topmedewerker van voormalig president Nicolas Sarkozy”, laat correspondent Frank Renout weten.

“Het gaat om de beslissing uit 2010 om het WK toe te wijzen aan Qatar. Daar zou fraude bij gepleegd zijn”, gaat Renout verder.

“De autoriteiten in Frankrijk, Amerika en Zwitserland doen daar al jaren onderzoek naar. De Fransen willen specifiek weten welke rol Parijs daarin gespeeld heeft.”

Dubieuze betaling van Blatter

Platini was van 2007 tot en met 2015 voorzitter van de UEFA en ten tijde van de toewijzing van het WK aan Qatar ook vice-voorzitter van de FIFA. In 2015 werd hij vanwege een betaling van 1,8 miljoen euro door FIFA-voorzitter Sepp Blatter voor acht jaar geschorst. Die straf werd later tot vier jaar teruggebracht.

Als voetballer behoorde Platini begin jaren tachtig tot de besten van de wereld. Hij won met Juventus in 1984 de Europa Cup II en in 1985 de Europa Cup I. In 1984 werd Platini ook Europees kampioen met Frankrijk, mede door negen goals van hem.

Bron: nos.nl