Poels pakt eindzege in Ronde van Andalusië, Kämna wint weer na kwakkeljaar

0
59

Wout Poels is eindwinnaar geworden van de 68ste Ronde van Andalusië. In de slotrit verdedigde hij zijn leiderstrui, die hij zaterdag veroverde met ritwinst in de vierde etappe, met verve.

De zege in die slotrit was voor Lennard Kämna, die op de slotklim zijn medevluchters wist te lossen en met de zege een periode vol psychologische problemen afsluit.

Achter dagwinnaar Kämna deden Carlos Rodriguez (Ineos) en Cristian Rodriguez (Total) nog een poging om Poels uit de gele leiderstrui te rijden, maar de Nederlander liet zich niet verrassen en sprintte zijn naaste belager (de Rodriguez van Total) zelfs nog voorbij.

Voor de 34-jarige Poels is het pas de tweede eindzege in een etappekoers. In 2016 was hij de beste in het eindklassement van de Ronde van Valencia.

Grote kopgroep

In de etappe van Huesa naar Chiclana de Segura van 146 kilmeter moest veel geklommen worden, waaronder een korte, maar lastige slotklim.

Al snel werd duidelijk dat een kopgroep van 19 renners, met Alessandro Covi – winnaar van de tweede etappe -, Lennard Kämna en Emanuel Buchmann als grootste namen – ging strijden om de dagzege.

In het niet al te steile begin van de slotklim trok Buchmann het tempo hoog op, maar toen het wat stilviel demarreerde zijn ploeggenoot Kämna. De Duitser sloeg snel een gat, en alleen Covi en Lorenzo Fortunato (vorig jaar winnaar op de Monte Zoncolan in de Giro) deden een poging om het gat te dichten.

Echt vrezen voor de overwinning hoefde Kämna niet.

Kämna: ‘Blij om terug te zijn’

De Duitser van Bora-hansgrohe maakte grote indruk in de Tour de France van 2020, waarin hij een etappe won. Vorig seizoen kampte hij met mentale problemen en kwam hij slechts tot 12 koersdagen. Hij zat zelfs negen maanden niet op de fiets.

“Ik ben heel blij om zo terug te keren in het peloton”, aldus Kämna na zijn zege.

Bron: nos.nl