Pogacar boekt derde ritzege in de Tour, maar Vingegaard geeft geen krimp

0
83

Tadej Pogacar heeft de zeventiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Sloveense winnaar van de laatste twee edities van de Tour versloeg de Deense geletruidrager Jonas Vingegaard in de sprint bergop na een loodzware Pyreneeënetappe, waar een aanval op de gele trui uitbleef.

Na de rit met drie zware beklimmingen bleven op de slotklim de twee grote rivalen Vingegaard (van het Nederlandse Jumbo-Visma) en Pogacar (UAE) over, waarbij de Sloveen nog hulp had van ploeggenoot Brandon McNulty.

Het wachten was op een aanval op het geel door Pogacar, maar die kwam er niet. Het werd slechts een prestigestrijd om de ritzege en die was voor Pogacar. Het was alweer zijn derde etappezege in de Tour, maar hij liep slechts vier bonificatieseconden in op Vingegaard.

In de loodzware etappe over 129,7 kilometer van Saint-Gaudens naar Peyragudes moest liefst veertig kilometer worden geklommen.

Alle klimkilometers zaten samengebundeld in de laatste 76 kilometer van de koers, met de Col d’Aspin (12 kilometer à 6,5 procent), de Hourquette d’Ancizan (8,2 kilometer à 5,1 procent) en de Col de Val-Louron-Azet (10,7 kilometer à 6,8 procent). Na een afdaling naar Loudenvielle was er nog de slotklim naar skioord Peyragudes, acht kilometer à 7,8 procent.

Jakobsen nét op tijd binnen

Wie – uiteraard – veel tijd verloor, was Fabio Jakobsen. De Nederlandse sprinter kwam 16 seconden vóór het verstrijken van de tijdslimiet, gesloopt en toegejuicht, over de streep.

Bekijk de fotofinish van Fabio Jakobsen en de reacties van ritwinnaar Tadej Pogacar, geletruidrager Jonas Vingegaard, groenetruidrager Wout van Aert, Bradon McNulty, Sepp Kuss en Jumbo-Visma-ploegleiders Grischa Niermann en Arthur van Dongen.

Pogacar moest de etappe beginnen met weer een UAE-helper minder: meesterknecht Rafal Majka ging door een spierblessure niet meer van start. Daardoor bestaat de UAE Emirates-ploeg uit nog maar vier renners.

Diverse vluchtpogingen

Vanaf de start waren er vergeefse vluchtpogingen van bekende namen als Neilson Powless, Chris Froome, Dylan Groenewegen en Dylan van Baarle.

Aleksej Loetsenko (Astana) en Thibaut Pinot (Groupama) slaagden wel in hun poging, hoewel hun voorsprong nooit groter werd dan twee minuten, en waren als eerste boven op de Col d’ Aspin. Ook de top van de Hourquette d’Ancizan bereikte het duo als eerste, terwijl het achtervolgende peloton ondertussen vlot werd uitgedund tot een groep met favorieten.

Op de Col de Val-Louron-Azet zorgden UAE-rijders Mikkel Bjerg en Brandon McNulty ervoor dat het nog harder ging. Loetsenko en Pinot werden ingelopen en van de favorieten bleven uiteindelijk alleen de grootste twee over: Vingegaard en Pogacar, waarbij de Sloveen nog wel McNulty bij zich had.

McNulty leidde het tempo tijdens de showdown op de slotklim en het wachten was op een aanval van Pogacar op het geel van Vingegaard. Het was wachten en wachten, maar het werd slechts een strijd om de etappezege.

Geraint Thomas, de nummer drie in het algemeen klassement, hield de schade ietwat beperkt: 2.07. De rest verloor veel meer.

Bron: nos.nl