Premier League-voetballer anoniem in open brief: ‘Ik ben homoseksueel’

0
137

Zijn familie en vrienden weten het wel, maar de voetballer uit de Premier League is er nog niet klaar voor het zijn teamgenoten en manager te vertellen. In een open brief (zie kader) schrijft de speler dat hij homoseksueel is, maar uit angst wil hij zijn identiteit geheim houden.

“Ik ben homoseksueel. Zelfs dit opschrijven in deze brief is een grote stap voor mij”, schrijft hij. Het geheim moeten houden van zijn geaardheid heeft invloed op zijn mentale gezondheid. “Ik weet sinds mijn negentiende dat ik homoseksueel ben. Hoe het voelt om zo te leven? Het kan echt een nachtmerrie zijn.”

Maar volgens de speler is de voetbalwereld er nog niet klaar voor om te horen dat iemand openlijk homoseksueel is. “Er moeten radicale veranderingen komen, wil ik mij veilig genoeg voelen om die stap te zetten.”

In de brief blijft ook de spelersvakbond niet onbesproken. “De spelersvakbond zegt bereid te zijn een speler te helpen om uit de kast te komen. Ze hebben begeleiding en hulp aangeboden. Ze missen het punt. Als ík hulp nodig heb, kan ik wanneer ik maar wil een sessie inplannen.”

De voetballer zou het liefst willen dat hij zijn leven zonder leugens kan leiden. Maar de realiteit is, zegt hij, dat er nog steeds een enorme hoeveelheid vooroordelen zijn. “Hoe vaak ik wel niet homofobe liederen en opmerkingen van supporters heb gehoord.”

Justin Fashanu

Momenteel is er geen enkele speler in de Britse voetbalcompetities die openlijk homoseksueel is. In 1990 was Justin Fashanu de eerste professionele voetballer die uit de kast kwam. De aanvaller speelde voor Notts County en West Ham United en pleegde in 1998 zelfmoord op 37-jarige leeftijd.

De open brief van de voetballer is via de Justin Fashanu Foundation gedeeld, de voetballer wordt bijgestaan door de stichting die strijdt tegen homofobie en racisme in het voetbal. Ook de Engelse voetbalbond (FA) heeft zijn volledige steun aan de voetballer aangeboden.

Bron: nos.nl