PSV vindt in Duitser Schmidt nieuwe trainer: ‘Stond bovenaan de lijst’

0
47

PSV heeft Roger Schmidt aangesteld als hoofdtrainer voor het nieuwe seizoen. De 52-jarige Duitser tekent een contract voor twee jaar in Eindhoven en volgt interim-coach Ernest Faber op, die terugkeert in zijn rol als hoofd jeugdopleiding.

“Roger stond bovenaan onze lijst en we zijn er ontzettend blij mee dat hij voor PSV heeft gekozen”, stelt technisch manager John de Jong, die verantwoordelijk is voor de aanstelling van de coach.

In het verleden was Schmidt, wiens naam ook al eens viel in verband met Oranje, onder meer werkzaam bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. Zijn laatste klus was bij het Chinese Beijing Guoan, waar hij in de zomer van 2019 werd ontslagen.

Veelzeggend over PSV

In de afgelopen maanden bekeek Schmidt alle duels van PSV. Bij de uitwedstrijd tegen Ajax zat hij zelfs in het stadion. Toch bleef het uiterst stil rondom de zoektocht van PSV naar de nieuwe hoofdtrainer.

“Dat er niets naar buiten is gekomen, vind ik veelzeggend over de manier waarop ze bij PSV met elkaar omgaan”, aldus Schmidt. “Voor mij is vertrouwen dé basis om met elkaar aan de slag te gaan.”

De Duitse oefenmeester maakte in Nederland naam door Ajax te vernederen met Salzburg. Begin 2014 versloeg zijn ploeg in de Europa League de Amsterdammers met 3-0. Een week later werd de return met 3-1 gewonnen.

“In mijn tijd als scout heb ik zijn Salzburg en Bayer Leverkusen vaak zien spelen”, vertelt De Jong. “Dat maakte telkens weer indruk op me. De energie waarmee die ploegen op zoek gingen naar het doel van de tegenstander, dat is echt mooi om te zien.”

“Roger heeft de dubbel gewonnen met Salzburg, de nationale beker in China en werd met Leverkusen derde en vierde in de Bundesliga. En hij heeft ervaring in de Champions League. Kortom, een zeer aansprekend cv.”

De naam van Schmidt werd vorige maand in Studio Voetbal al in verband gebracht met PSV. Rafael van der Vaart opperde zijn naam.

PSV belegt geen persconferentie om de nieuwe trainer te presenteren. “Ik wil dat Faber en zijn jongens zich volledig kunnen focussen op de wedstrijden”, legt Schmidt uit. “Ze zijn bezig aan een prima reeks en ik wil die niet verstoren.”

Hij neemt met Jörn Wolf, met wie hij eerder samenwerkte bij Leverkusen en Beijing Guoan, zijn eigen assistent-trainer mee naar Eindhoven.

Schmidt is niet de eerste Duitse trainer voor PSV. Kurt Linder had in 1968 die eer.

Bron: nos.nl