‘PSV was geweldig en die tweede helft vergeten we dan even’

0
217

Na zes wedstrijden zonder zege wist PSV zondag weer eens te winnen. In eigen huis werd sc Heerenveen met 2-1 verslagen. En hoewel de drie punten gevierd werden in Eindhoven, was het tegen het einde toch nog billenknijpen.

“De eerste helft was echt fantastisch”, reageert Pierre van Hooijdonk aan tafel bij Studio Voetbal. “En dat komt echt omdat Steven Bergwijn en Donyell Malen weer terug waren van blessures. Zijn zijn echt van de buitencategorie en het combinatiespel was geweldig om te zien. Samen met Mohamed Ihattaren is dat echt een mooie driehoek.”

Ook Rafael van der Vaart genoot van het spel van de Eindhovenaren. “Het was geweldig. En die tweede helft vergeten we dan even.”

‘Kansen gaan er volgende keer in’

Juist over die lastige tweede helft maakt Kees Jansma zich zorgen. “Zo’n terugval is wel logisch. Ze hebben weinig vertrouwen en dan gaat in de tweede helft ook nog de sterspeler (Bergwijn, red.) eruit. Dan wordt het lastiger. Sommige spelers hebben echt geleden onder de afgelopen periode. Dat gaat wel even duren voordat die er weer bovenop zijn.”

Van Hooijdonk: “Dat denk ik niet. Malen en Bergwijn misten nu nog een aantal kansen, maar die gaan er volgende keer gewoon in hoor.”

Na twee competitiezeges op rij leed Feyenoord voor het eerst sinds Dick Advocaat de leiding heeft overgenomen van Jaap Stam puntenverlies. In Groningen werd het 1-1. Van der Vaart zag vooral een uiterst zwak Feyenoord.

‘Met Advocaat verwacht je strijd’

“Ze waren heel slordig en er ging zo veel mis. Gewoon simpele aannames en in de voeten spelen, dat soort dingen. Ze denken allemaal in moeilijke oplossingen. Het is allemaal te langzaam en de handelingssnelheid is te laag bij die spelers. Dan speel je gewoon een lastige wedstrijd en mag je blij zijn met 1-1.”

Jansma trekt een vergelijking met het Feyenoord van Jaap Stam, die vorige maand na een serie teleurstellende resultaten opstapte als hoofdtrainer. “Het niveau is niet veel beter geworden”, ziet Jansma. “En dat zeg ik met alle respect voor Advocaat. Maar Groningen was minimaal gelijkwaardig. Kwalitatief kan het natuurlijk ook niet beter geworden zijn, maar met Advocaat verwacht je wel altijd iets van strijd.”

Rood of geel?

Na afloop van de wedstrijd verklaarde Advocaat dat Groningen een rode kaart had moeten krijgen toen Mike te Wierik de doorgebroken Feyenoord-aanvaller Luis Sinisterra neerhaalde. Terwijl de meeste mensen aan tafel ook menen dat rood op z’n plaats zou zijn geweest, kan Van Hooijdonk wel begrip opbrengen voor de beslissing van de scheidsrechter om met een gele kaart te volstaan.

“Ik vind het een hele moeilijke omdat de doelman in de positie stond om de bal te kunnen halen. En de VAR mag alleen ingrijpen als de scheidsrechter op het veld echt honderd procent fout zit. Daar zit voor mij de twijfel. Geel vind ik hier dan op z’n plek.”

Ook de rel rond Marco van Basten kwam aan bod. De voormalig topvoetballer riep zaterdagavond als analist van FOX Sports, terwijl hij meende dat zijn microfoontje uit stond, ‘Sieg Heil’ toen Heracles-trainer Frank Wormuth aan het woord was. Hoewel Van Basten vrijwel direct in de uitzending zijn excuses aanbood, werd de verbale uitglijder breed uitgemeten in de Europese media.

‘Zwak verhaal, wat truttig en lullig’

Aan Kees Jansma, zelf jarenlang gespreksleider van voetbalprogramma’s en als perschef van Oranje enige jaren nauw samenwerkend met Van Basten, de vraag hoe hij zou zijn omgegaan met een dergelijke situatie. “Ik zou er direct in de uitzending al wat aan gedaan hebben. Het verhaal van Marco was daar niet sterk. Een beetje lacherig. Daar had je je beter op kunnen prepareren.”

“Dat vond ik een zwak verhaal. Het klonk wat truttig en lullig en alsof hij dit onderschatte. Ik had sneller besloten dit te duiden. Maar dat is natuurlijk makkelijk praten achteraf.”

Volgens Van der Vaart was duidelijk te merken dat de kwestie van Van Basten raakte. “Hij is zich kapot geschrokken natuurlijk. Dat zag je. In de uitzending daarna was hij ook niet meer zichzelf. Hij was bijna een kleine jongen aan tafel.”

“Het was natuurlijk een hele verkeerde grap. Maar wat had hij dan moeten zeggen na afloop? Hij heeft excuses aangeboden.”

Bron: nos.nl