‘PSV zeurt en is niet meer onverstoorbaar’

0
384

“Ik ben geschrokken van PSV”, zegt NOS-commentator Arno Vermeulen in Studio Voetbal over PSV-Feyenoord (1-1). “Ze hebben zich thuis een uur lang de kaas van het brood laten eten door Feyenoord. Ze figureerden, liepen achter de feiten aan en niemand kon iets veranderen.”

Trainer Mark van Bommel verklaarde eerder deze maand nog dat PSV na de winterstop voor zijn gevoel beter speelt dan in de eerste seizoenshelft. “Flauwekul”, zegt Vermeulen. “Dat kan je niet volhouden. Ze spelen veel minder.”

“We zijn nu een paar wedstrijden verder en je voelt gewoon dat er wat te halen valt”, zegt Ron Jans, technisch manager van FC Groningen. “Voor de winterstop hadden we allemaal het idee dat PSV en Ajax te groot zijn voor de eredivisie. Dat is niet meer zo.”

“Een aantal teams speelt agressiever en gedurfder en dan komen beide teams in de problemen”, aldus Kees Jansma. “Er is minder schroom voor Ajax en PSV.”

‘De wilskracht zit er nog steeds in’

“Voor de winterstop was PSV onverstoorbaar, maar nu merk je dat ze juist wel ‘verstoorbaar’ zijn”, voegt oud-eredivisiespeler Jevgeni Levtsjenko toe. “PSV is heel traag in de opbouw. Heel voorspelbaar.”

Jansma constateert dat één aspect in het spel onveranderd blijft. “Ze hebben nog steeds die geweldige wilskracht. Dat zit er echt in. Ze geven niet op. Ook tegen Feyenoord had het gekund. Maar het is wel een beetje zwoegen geworden.”

‘PSV wordt toch niet benadeeld?’

Volgens Vermeulen liet PSV zich afgelopen week ook buiten het veld van zijn mindere kant zien. De Eindhovenaren lieten weten het oneens te zijn met de verplaatsing van het duel tussen Ajax en PEC Zwolle van 2 naar 13 maart om Ajax de kans te geven zich optimaal voor te bereiden op het Champions League-duel met Real Madrid.

“Onhandig en suf dat PSV zo reageert”, zegt Vermeulen. “Ik snap er helemaal niks van. Wie zegt dat dit de titelrace beïnvloedt? PSV wordt toch niet benadeeld?”

Jansma heeft gebeld met Toon Gerbrands, de algemeen directeur van PSV. “Gerbrands is het ermee eens dat PSV niet zo wordt benadeeld. Het gaat maar om één ding: communicatie. Die is er niet geweest.”

“Het is toch logisch dat de KNVB PSV hier niet bij heeft betrokken?”, reageert Vermeulen. “Als je naar Eindhoven belt, ga je in overleg. Waarom zouden ze? Dat moet je niet hebben. Je moet een besluit nemen. PSV zit te piepen. Ik blijf het gezeur vinden. PSV moet gewoon zorgen dat ze op 31 maart winnen in Amsterdam.”

‘Vermeer kan rustig in selectie Oranje’

Dat PSV er niet in slaagde Feyenoord op de knieën te dwingen, was niet in de laatste plaats de verdienste van Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. Hoewel hij meestentijds tweede keeper is achter Justin Bijlow, liet Vermeer zondag meermalen zijn klasse zien. In de slotfase redde hij met enkele fraaie acties een punt voor zijn club. “Hij was misschien wel de beste”, zegt Jans.

“Die Vermeer kan rustig bij de selectie van Oranje”, zegt Jansma. “Hij heeft formidabel gespeeld. In alle opzichten. Stimulerend, ongelooflijke reacties en goede voortzettingen.”

Vermeulen sluit zich daarbij aan: “Fijn een keeper te zien die nog gewoon uit zijn doel komt. Dat zie je bijna niet meer.”

Jansma: “Daarom ook zo stom van Sven van Beek om die rode kaart te pakken. Als Van Beek die overtreding (op Steven Bergwijn, red.) niet maakt, pikt Vermeer gewoon die bal op.”