Racisme achtervolgt Balotelli: ‘Hij is zwart en bezig zichzelf bleker te maken’

0
191

“Hij is zwart en bezig zichzelf bleker te maken.” Dat is de letterlijke vertaling van een uitspraak van Brescia-voorzitter Massimo Cellino over de spits van zijn club, Mario Balotelli.

Hoewel de club benadrukt dat de 63-jarige preses geen racistische bedoelingen had en de uitspraak op meerdere manieren uit te leggen is, ging er opnieuw een schok door de Italiaanse media.

Begin november werd Balotelli racistisch bejegend door fans van Hellas Verona, waarna hij uit pure woede de bal in de tribune schoot. Uit diverse hoeken kreeg hij steun, maar er waren ook supportersgroepen – waaronder die van Brescia zelf – die stelden dat Balotelli zich niet moest aanstellen.

Bekijk in de tweet hieronder hoe Balotelli door emoties overmand de bal richting de harde kern van Hellas Verona schiet.

Sindsdien ligt de spits overhoop met zijn club. Afgelopen donderdag stuurde trainer Fabio Grosso hem van het trainingsveld vanwege een gebrek aan inzet. Grosso liet Balotelli, die pas twee doelpunten maakte voor de hekkensluiter in de Serie A, ook buiten de wedstrijdselectie voor het uitduel met AS Roma.

“We haalden Balotelli aan het einde van de transferperiode binnen, omdat we dachten dat hij een toegevoegde waarde zou kunnen zijn”, aldus Cellino. “Hij is een zwakke plek. Als we blijven praten over Balotelli, doen we onszelf en hem pijn.”

“Het is te makkelijk om de schuld bij hem neer te leggen. Daarom heb ik ook een andere trainer aangesteld. Daarmee werd hij meer geholpen dan door zichzelf. We moeten hier zo min mogelijk over praten en zo snel mogelijk onze social media uitzetten.”

Club reageert: ‘Wilde Balotelli beschermen’

Geschrokken door de ophef kwam Brescia later met een officiële verklaring over het voorval. Daarin wordt gesteld dat het gaat om ‘een paradoxale woordspeling, die duidelijk verkeerd begrepen is’. De voorzitter zou gedoeld hebben op ‘de donkere periode’ waaraan Balotelli ‘zich probeert te ontworstelen.’

De opmerking zou door de voorzitter juist bedoeld zijn om ‘de buitensporige aandacht van de media met opzet onschadelijk te maken om de speler zelf te beschermen’.

Het incident met Balotelli in Verona is niet bepaald het enige racisme-incident in de Serie A dit jaar. Ook Romelu Lukaku, Franck Kessie, Dalbert Henrique, Ronaldo Vieira en Kalidou Koulibaly gaven te kennen racistisch bejegend te zijn.

Ook in Nederland

Vorige week werd in Nederland de eerstedivisiewedstrijd tussen FC Den Bosch en Excelsior na een klein half uur stilgelegd nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend door Den Bosch-supporters.

Het incident maakte een landelijke discussie los over racisme op de voetbalvelden. Ajax-doelman André Onana gaf te kennen regelmatig te maken te hebben met racisme.

Onder anderen international Georginio Wijnaldum kwam met een krachtig statement tegen racisme op de velden. Bij alle wedstrijden in het betaald voetbal werd een minuut niet gevoetbald om aandacht te vragen voor het probleem.

Bron: nos.nl