Radio Tour de France: terug naar 1999 en toegankelijk voor publiek

0
304

Bij het ultieme zomergevoel op de camping, het strand of desnoods in de file hoort een radio. Een radio die staat afgesteld op NPO Radio 1, op Radio Tour de France.

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk is van de start in Brussel tot en met de finish in Parijs te volgen in Radio Tour, elke dag vanaf 14.00 uur. Uiteraard met de beroemde finishtune tijdens de laatste kilometers.

Het zomergevoel is deze maand ook op te zoeken in het NPO Radio 1 Tourcafé. Wielerliefhebbers kunnen van zaterdag 20 juli tot en met zaterdag 27 juli uitzendingen van Radio Tour de France bijwonen in museum Beeld en Geluid op het Media Park in Hilversum.

Meer informatie is te vinden op nporadio1.nl/tourcafé.

De commentatoren Gio Lippens (gezeten aan de finish) en Sebastiaan Timmerman (op de motor) doen verslag van de koers, Steven Dalebout vangt de renners op voor de interviews.

In Hilversum zitten presentatoren Gert van’t Hof en Robbert Meeder samen met de oud-renners Stef Clement en Tom Veelers, die de 21 etappes zullen analyseren.

Twee oud-profs in de studio

Veelers was tot en met 2016 prof bij Giant-Alpecin (tegenwoordig Sunweb) en in die jaren vaak de laatste pion in de sprinttrein rondom Marcel Kittel en John Degenkolb. Daarna was hij enige tijd ploegleider.

Clement zagen we vooral in de bergen. De viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden reed tot vorig jaar in het peloton en was bij Lotto-Jumbo (tegenwoordig Jumbo-Visma) vaak een van de belangrijke mannen rondom Steven Kruijswijk.

Daarnaast is elke dag in Radio Tour een aflevering te horen van de rubriek ‘Toch nog een Tour’, over de Ronde van Frankrijk van 1999.

De Tour van een jaar eerder kreeg door dopingperikelen een dramatisch verloop. De ploegen Festina en TVM werden in 1998 uit koers gehaald en ook alle Spaanse ploegen moesten hun biezen pakken. Renners en ploegleiders werden opgepakt en slechts 96 van de 189 renners bereikten Parijs.

Toekomst van de wielersport?

De Tour van 1999 zou de ‘Tour van de toekomst’ moeten worden. Alle dopingverhalen leken achter de rug zijn en de weg was vrij voor nieuwe namen in de top van het klassement. Met Lance Armstrong kreeg de Tour ook een fraaie winnaar. De uitgesproken Amerikaan was het toonbeeld van het nieuwe wielrennen.

Met de kennis van nu weten we beter. Armstrong werd gepakt; ook de Tour van 1999 bleek doordrenkt van doping. Twintig jaar later blikt Steven Dalebout in ‘Toch nog een Tour’ met betrokkenen terug op de Ronde van Frankrijk van ’99.

Bron: nos.nl