Real Madrid en Barcelona krijgen gelijk in zaak over staatssteun

0
340

De Spaanse belastingdienst hoeft geen extra belasting te innen bij Real Madrid, FC Barcelona, Athletic Club en Osasuna. De Europese Commissie had de fiscus in 2016 opdracht gegeven dat te doen, omdat de clubs als non-profitorganisaties werden behandeld en daardoor miljoenen minder aan belasting betaalden. Het Gerecht van de Europese Unie heeft dat besluit nu vernietigd.

Volgens de Europese Commissie kwamen de belastingvoordelen voor de clubs neer op illegale staatssteun, omdat de clubs tussen 1990 en 2016 maar 25 procent in plaats van 30 procent winstbelasting hoefden te betalen. De voordelen waren volgens Brussel lager dan 5 miljoen euro.

Negatieve fiscale kanten

De rechters in Luxemburg wijzen op een uitzondering in de regels voor bepaalde sportclubs. Daarnaast had de behandeling als non-profitorganisatie ook negatieve fiscale kanten voor de vier voetbalclubs.

Bovendien had de Europese Commissie maar naar vier jaar gekeken in plaats van de hele periode. Het Gerecht van de Europese Unie oordeelt dat de veronderstelde voordelen niet goed zijn vastgesteld. De Europese Commissie kan nog in beroep tegen het besluit.