‘Real Madrid is het Ajax van Spanje, alleen dan nóg erger’

0
311

Hij komt er nog altijd graag. Rafael van der Vaart voelt een “apart gevoel” opkomen als hij in het Bernabéu om zich heen kijkt. “Dat is toch wel een mooie tijd geweest, spelen voor de grootste club ter wereld.”

De oud-international speelde tussen 2008 en 2010 voor Real Madrid. Vanavond zit hij op de tribune als de Spanjaarden het in de return van de achtste finales van de Champions League opnemen tegen Ajax, zijn andere oude club.

Slechte uitslag

Het eerste duel in Amsterdam speelde Ajax gretig en agressief en had het minimaal recht op een gelijkspel, maar zag het door de 2-1 nederlaag een kwartfinaleplaats ver uit zicht raken.

De kans op succes in Madrid is daarom klein, moet ook Van der Vaart erkennen. “Al speelde Ajax fantastisch, 2-1 verliezen in eigen huis is een slechte uitslag.”

Toch snapt hij het gematigde optimisme dat er heerst onder met name fans van Ajax. “Omdat Real in een moeilijke fase zit. Hoewel die wedstrijden tegen Barcelona ook anders hadden kunnen lopen.”

Real verloor de laatste drie thuiswedstrijden en kreeg afgelopen week op eigen veld twee keer klop van Barcelona. “Ajax moet boven zichzelf uitstijgen. En je weet: Real scoort normaal gesproken altijd in thuiswedstrijden.”

Het kritische publiek in Madrid zou Ajax weleens in de kaart kunnen spelen, denkt Van der Vaart. “Je moet hopen dat ze slecht beginnen en Ajax goed. Dan beginnen ze hier te fluiten en worden de spelers nerveus.”

“Real is wat dat betreft het Ajax van Spanje, alleen dan nóg erger”, zegt hij. Kortom: als het niet goed gaat, wordt er in Madrid snel gemopperd. “Het is een cliché, maar een goede start is belangrijk. Dan maakt iedereen kans hier.”

Bron: nos.nl