Rechtbank beslist: Van Aert moet 662.000 euro betalen voor contractbreuk

0
9

Wielrenner Wout van Aert moet zijn voormalige ploegbaas 662.000 euro betalen omdat hij in 2018 zijn contract, dat nog tot eind 2019 liep, heeft verbroken. Dat heeft het arbeidshof in Antwerpen geoordeeld. De renner heeft volgens het hof destijds zijn contract “ten onrechte wegens dringende redenen beëindigd”.

In 2017 en 2018, toen Van Aert vooral veldrijder was en nog geen grote voorjaarsklassiekers en Touretappes had gewonnen, reed hij voor het Belgische Veranda’s Willems-Crelan van Nick Nuyens.

In september 2018 besloot Van Aert om per direct op te stappen bij het team. De Belgische kranten stonden destijds vol met verhalen over onvrede rond de ploeg, die op het punt stond om te fuseren met het Nederlandse Roompot.

Van Aert stelde dat er “dringende redenen” waren die de breuk rechtvaardigden. Volgens Belgische media hadden Nuyens en Van Aert al langere tijd geen goede relatie.

Drie maanden later maakte Jumbo-Visma de komst van de drievoudig wereldkampioen veldrijden bekend.

Eerste uitspraak was in voordeel Van Aert

De ploeg van Nuyens stapte uit onvrede naar de rechter en eiste 1,1 miljoen euro schadevergoeding wegens contractbreuk. De rechtbank in Mechelen stelde Van Aert in november 2019 in het gelijk en bepaalde dat de renner geen boete hoefde te betalen.

Daar was Nuyens het niet mee eens. Hij stapte naar de arbeidsrechter en eiste een zogeheten verbrekingsvergoeding van 1,2 miljoen euro. Deze keer kreeg de hij wel gelijk, maar de rechter halveerde wel de financiële eis.

‘Dit voelt onrechtvaardig aan’

Volgens de advocaat van Van Aert is de kans groot dat de Belgische renner in beroep wil gaan tegen de straf. “Wout van Aert kennende gaan we het hier niet bij laten. Dit voelt onrechtvaardig aan”, zo citeert het Belgische Sporza advocaat Walter Van Steenbrugge.

Bron: nos.nl