Recordman Kruiswijk van Vitesse moet stoppen

0
354

De voetbalcarrière van Vitesse-verdediger Arnold Kruiswijk (34) is voorbij. Door een slepende rugblessure moet hij noodgedwongen afscheid nemen. Kruiswijk speelde in Nederland naast Vitesse voor FC Groningen, Roda JC en sc Heerenveen. Ook verdedigde hij de kleuren van Anderlecht in België. Hij speelde bijna 400 profduels.

Kruiswijk heeft twee bijzondere records op zijn naam staan. Hij maakte het snelste eigen doelpunt in de historie van de eredivisie. Op 10 september 2006 passeerde hij al na negen seconden Groningen-doelman Bas Roorda.

Het tweede record stamt uit 2017. Na 303 eredivisiewedstrijden zonder ‘echt’ doelpunt, lukte het Kruiswijk in wedstrijd 304 (Vitesse-Sparta) om voor het eerst te scoren. Het leverde hem een publiekswissel op.

Met Jong Oranje veroverde Kruiswijk tweemaal de Europese titel. In 2006 zat hij bij de selectie, maar speelde hij niet. In 2007 maakte hij wel minuten en was hij bijvoorbeeld basisspeler in de finale tegen Servië. Met Vitesse won de verdediger in 2017 de KNVB-beker.

Kruiswijk blijft wel actief bij Vitesse, waar hij zich als trainer wil gaan ontwikkelen.

Bron: nos.nl