Ritwinst Kuss in Dauphiné, Martínez pakt eindzege na opgave Roglic

0
95

Het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Daniel Martinez. De Colombiaan profiteerde daarmee op de laatste koersdag optimaal van de opgave van Primoz Roglic, de Sloveense klassementsleider van Jumbo-Visma die vanwege zijn gisteren bij een val opgelopen verwondingen niet aan de start was verschenen.

De vijfde en laatste etappe werd een prooi voor de Amerikaan Sepp Kuss, die zo toch nog voor een pleister op de wonden zorgde voor de Nederlandse wielerformatie. Hij was in het begin van de slotklim (2de categorie) weggesprongen bij een kopgroep van vijf man.

Martinez werd in de slotetappe tweede en omdat hij op de finish 36 seconden voorsprong had op een groepje met Thibaut Pinot, hield hij de Fransman in de eindstand net achter zich.

Zonder klassementsaanvoerder Roglic, die het met het oog op de Tour de France niet verstandig achtte om vandaag weer op de fiets te stappen, lag de strijd om de eindzege weer volledig open in het Critérium du Dauphiné. Pinot was van de tweede naar de eerste plaats doorgeschoven en had derhalve de beste papieren.

Acht beklimmingen

De slotetappe, 153 kilometer met start en finish in Megève, telde maar liefst acht beklimmingen. De zwaarste daarvan – de Col de Romme (buitencategorie) en de Col de la Colombière (1ste categorie) – kregen de renners al in de eerste helft voor de kiezen.

Aan de voet van de Colombière namen Julian Alaphilippe en Pavel Sivakov het initiatief. De Rus rondde als eerste de top, waar beide koplopers een marge van 50 seconden koesterden op een achtervolgende groep met onder anderen Pinot en ook Tom Dumoulin, na het afstappen van Roglic en Steven Kruijswijk nog de enige Jumbo-Visma-troef in koers die zijn Tour-voorbereiding niet verstoord zag worden.

Sivakov onderuit

Sivakov ging in een afdaling van de vijfde berg hard onderuit, maar de Ineos-coureur zat weer snel op de fiets en achterhaalde Alaphilippe. Nairo Quintana, die de hele dag al achteraan bungelde, had inmiddels al in de remmen geknepen.

Een klim later kreeg het leidende duo dan toch gezelschap en uiteindelijk ontstond er een kopgroep van vijf man, waartoe de moegestreden Alaphilippe niet meer behoorde.

Sivakov handhaafde zich, ondanks zijn gehavende lijf en beschadigde fiets, wel vooraan. Hij begon samen met de Colombianen Daniel Martínez en Miquel Ángel López, de Sloveen Tadej Pogacar en de Amerikaan Sepp Kuss aan de slotklim naar het vliegveld van Megève waar ook zaterdag de streep lag.

Demarrage Kuss

Op 8 kilometer van de finish plaatste Kuss, de afgelopen dagen in de bergen al een grote steun voor Jumbo-Visma-kopman Roglic, een demarrage die niemand in de kopgroep wist te beantwoorden.

Terwijl vooraan de strijd om de dagwinst ontbrandde, maakte Pinot zich druk om de aanwezigheid van Martínez in de kopgroep. De Fransman dreigde de eindzege aan de Colombiaan te verspelen en voerde het tempo op. Dumoulin, die met de dag leek te verbeteren tijdens de Dauphiné, counterde de aanval.

Kuss werd niet meer achterhaald en haalde het derde dagsucces voor Jumbo-Visma binnen. Martínez moest genoegen met de tweede plaats, maar kon daar dankzij zijn marge met Pinot toch meer dan tevreden over zijn.

Na afloop keek Tom Dumoulin terug op de vijf zware dagen in de Dauphiné en vooruit naar de Tour de France in coronatijd. Bekijk de video’s:

Bron: nos.nl