Roglic bezorgt Jumbo-Visma tweede dagsucces op rij in Dauphiné

0
62

De tweede etappe van het Critérium du Dauphiné is een prooi geworden voor Primoz Roglic. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma was de sterkste in de rit over 135 kilometer van Vienne naar Col de Porte, de eerste van vier aankomsten bergop die de Franse ronde telt.

Roglic nam door zijn zege, die pas in de laatste kilometer gestalte kreeg, de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Wout van Aert, die gisteren in de slotfase van de openingsetappe niet te stuiten was.

Acht man wisten in de vlucht van de dag terecht te komen. Van dat gezelschap waren alleen Bruno Armirail en Michael Schär, de man in de bolletjestrui als leider van het bergklassement, nog over toen de top van de voorlaatste klim (Côte Maillet, 1ste categorie) bereikt werd.

Op een dikke minuut volgde het peloton waarin Wout van Aert de dans leidde in dienst van de Jumbo-Visma-kopmannen. Aan de voet van de Col de Porte zat het werk erop voor de winnaar van de openingsrit. Zijn ploegmaat Robert Gesink kon geen rol van betekenis spelen nadat hij betrokken was geraakt bij een valpartij.

Uitdunnende peloton

Schär gooide al snel de handdoek op de buitencategorie-slotklim van 17,5 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,2%. Armirail ging alleen door, maar tegen beter weten in: het langzaam maar zeker uitdunnende peloton kwam onder aanvoering van de Ineos-ploeg van de laatste Tour-winnaar Egan Bernal gestaag dichterbij.

Op ruim 8 kilometer van de meet, daar waar het steilste gedeelte zich aandiende, was het gedaan met de laatste vluchter.

Zoals gisteren Jumbo-Visma het tempo bepaalde aan kop van het peloton, namen nu de renners van Ineos het voortouw. Achterin moest de een na de ander passen. Onder hen ook viervoudig Tour-winnaar Chris Froome, de van een zware blessure teruggekomen Ineos-coureur die nog altijd zoekende is naar de grote vorm.

Kruijswijk en Dumoulin lossen

Op 3 kilometer van de finish haakte ook Steven Kruijswijk, een van de Jumbo-Visma-troeven, af, kort daarop gevolgd door zijn ploegmaat Tom Dumoulin.

Met nog 1,5 kilometer voor de boeg versnelde Bernal, maar weg kwam hij niet dankzij de Amerikaan Sepp Kuss die de honneurs waarnam voor zijn Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic. Kort daarop nam de Sloveen de benen en niemand kon die aanval beantwoorden.

Thibaut Pinot en Emanuel Buchmann kwamen op 8 seconden achterstand als tweede en derde over de streep. Een groepje met onder anderen Bernal, Nairo Quintana en Richie Porte gaf 10 tellen toe op de winnaar.

Froome op 8.32

Dumoulin beperkte de schade in het gezelschap van Romain Bardet tot 59 seconden achterstand en Kruijswijk leverde 1.09 in.

Geraint Thomas, de Tour-winnaar van 2018 en eind deze maand een van de Ineos-kopstukken in Frankrijk, verloor bijna drie minuten op Roglic. Froome passeerde als 49ste de finishlijn, op 8.32.

Na de finish van de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné brak er noodweer uit op de Col de Porte, compleet met grote hagelstenen. Bekijk hieronder de beelden.

Bron: nos.nl