‘Roglic topfavoriet voor Tourzege na slimme eerste week Jumbo-Visma’

0
151

Jumbo-Visma toonde zich in de eerste negen dagen van de 107de editie van de Tour de France oppermachtig. De geel-zwarte brigade bepaalde meer dan eens het tempo van de koers, won drie etappes en is sinds zondag in het bezit van de gele trui.

De voorsprong van klassementsleider Primoz Roglic is echter gering (21 seconden) en schaduwkopman Tom Dumoulin heeft zijn klassementsambities laten varen. Heeft Jumbo-Visma iets laten liggen in de eerste Tourweek of hebben ze de juiste tactiek gehanteerd?

“Als je de week afsluit met drie etappeoverwinningen en de gele trui is er op het eindresultaat voorlopig niet veel af te dingen”, zegt co-commentator Stef Clement.

“Ik had wel wat meer van Roglic verwacht”, stelt analist Danny Nelissen. “Als je je goed voelt, val je aan, maar dat is niet gebeurd.” Ook Clement vermoedt dat er meer in had gezeten bij de Sloveen. “Met name zaterdag had hij wel wat tijd kunnen pakken als je ziet met welk gemak hij de aanvallen van Nairo Quintana en Tadej Pogacar pareerde.”

Roglic toonde zich ook in de negende etappe bergop de sterkste van de favorieten:

“Het lijkt erop dat hij heel berekenend heeft gereden en zonder zelf aan te vallen heeft hij de gele trui gepakt. Dat is eigenlijk bijzonder knap”, zegt Clement.

“Maar als je naar de romantiek van het wielrennen kijkt, blijven de verhalen staan van de dappere renners die zelf aanvielen en grote heldendaden verrichtten. Roglic lijkt daarentegen gewoon heel koel en berekenend zijn opdracht uit te voeren.”

Bij Jumbo-Visma is al drie keer in negen dagen de kurk van een champagnefles gegaan. Roglic was één keer het middelpunt van de feestvreugde, nadat hij de vierde etappe naar Orcières-Merlette op zijn naam had geschreven. Wout van Aert was twee keer de snelste in de sprint. De Belgische alleskunner, die de vijfde en zevende etappe op zijn naam schreef, sleurde ook nog eens meermaals op kop in de bergen.

Bekijk in de carrousel nog eens de etappeoverwinningen van Roglic en Van Aert en het kopwerk van Van Aert bergop:

Het enige smetje op de dominantie van Jumbo-Visma in de eerste week is volgens Clement het wegvallen van Dumoulin in het algemeen klassement. “Het plan was om met twee man kort in het klassement de derde week in te gaan.”

Zowel Clement als Nelissen denkt dat Dumoulin daardoor wel verlost is van de druk van de buitenwereld. Clement: “Ik dacht bij het interview met Dumoulin na de negende etappe te zien dat hij bevrijd is van een druk waar hij niet mee om kon gaan. Zijn ogen fonkelden weer. Ik denk dat we nu een Dumoulin gaan zien die elke dag nuttige dingen kan doen voor de ploeg. En dat wil hij ook graag.”

Nelissen: “Het probleem bij Dumoulin zat niet enkel op conditioneel vlak. Er speelde ook een stuk onzekerheid mee. Hij voelde zich slechter dan de rest. Het is nu in elk geval wel duidelijk voor wie ze rijden bij Jumbo-Visma, namelijk Roglic.”

Het doel van de Nederlandse wielerformatie is al meerdere keren uitgesproken door de renners: Roglic moet op zondag 20 september met de gele trui om zijn schouders over de Champs-Elysées rijden.

‘Zwaarste gedeelte komt nog’

“Ze weten bij Jumbo-Visma heel goed dat het zwaarste gedeelte van de Tour nog gaat komen, met name vanaf vrijdag tot en met de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles (zaterdag 19 september, red.). Dus ze hebben waarschijnlijk een heel slimme tactiek gehanteerd”, aldus Clement.

“Alle energie die Roglic in de eerste week heeft opgespaard, kan er wellicht in de derde week nog uit komen. Dan rijdt hij misschien twee minuten weg van iedereen en dan zeggen we met z’n allen: dat heeft hij fantastisch ingedeeld.”

Ook Nelissen verwacht dat de Tour in de Alpen beslist wordt. “Er volgen nog een aantal aankomsten bergop. Daar moet je goed zijn, anders ben je de sjaak.”

Bekijk hier de routekaarten van de etappes met finish bergop:

Maar Nelissen maakt zich ook enige zorgen over de vlakke etappes. “Met name etappe tien is gevaarlijk, als ze langs de kust rijden. Als je dan op een slecht moment valt of lekrijdt, kom je niet meer terug. Je moet dan goed van voren zitten.”

Clement deelt die zorgen. “Woensdag is er misschien kans op waaiers. Dat kan spektakel gaan opleveren. De dag waarop Pogacar op 1,20 minuut werd gereden, had ik vooraf ook niet aangekruist als gevaarlijk. Zoiets kan altijd gebeuren.”

‘Ook in de Giro leek hij onverslaanbaar’

Roglic is na de eerste week volgens Clement en Nelissen de grote favoriet voor de eindoverwinning. De 30-jarige Sloveen weet hoe het is om aan de leiding te rijden in een grote ronde. Dit is de derde grote ronde op rij dat hij de leiderstrui (tijdelijk) in zijn bezit heeft, na de Vuelta, die hij uiteindelijk won, en de Giro van 2019.

“Voor nu is Roglic de topfavoriet”, meent Clement. “Maar dat dachten we ook na de eerste week van de Ronde van Italië in 2019. Toen leek hij ook onverslaanbaar, maar won hij niet omdat hij zelf minder werd en de concurrenten alleen maar verbeterden.”

Nelissen verwacht dat de grootste concurrenten van Roglic zijn landgenoot Pogacar en Egan Bernal zullen zijn. Nelissen: “Pogacar is een gevaarlijke klant. Hij koerst zoals we hem kennen: aanvallend. Ik denk dat hij voelt dat hij de Tour wel eens kan gaan winnen.”

Ook Clement ziet in de 21-jarige Pogacar een serieuze concurrent. “Als Roglic had gekund, had hij in deze eerste week wel iets moeten doen, denk ik. Maar we zullen pas in Parijs weten of hij iets heeft laten liggen. Het gelijk is aan de zijde van de winnaar straks.”

Bron: nos.nl