Roglic verslaat Pogacar in eerste weerzien na Tourverlies

0
99

Primoz Roglic heeft de openingsetappe van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De renner van Jumbo-Visma was in een tijdrit over 13,9 kilometer de snelste met een tijd van 17 minuten en 17 seconden. De Amerikaan Brandon McNulty werd tweede.

Roglic kwam als eerste van de favorieten in actie en zat ruim drie uur in de hotseat als renner met de snelste tussentijd. Iedereen beet zich stuk op de tijd van de Sloveen. Ook Tadej Pogacar, die Roglic in de afgelopen Tour de France nog versloeg, kwam tekort en eindigde als vijfde op 28 seconden achterstand.

McNulty zette wel de snelste tussentijd neer en kwam dichtbij de winst. De 23-jarige renner was onderweg vijf seconden sneller dan Roglic. Aan de finish kwam de Amerikaan alsnog twee seconden tekort. Ide Schelling was de beste Nederlander. De jonge renner van Bora-Hansgrohe eindigde als achtste op 29 seconden.

In de tijdrit in en rond Bilbao kregen de renners een klim van 2,6 kilometer voorgeschoteld en eindigde, na een afdaling van 9 kilometer, met korte, steile beklimming van 600 meter met stroken tot 19 procent.

Duel Roglic tegen Pogacar

Voor het eerst sinds de afgelopen Tour de France kwamen Roglic en Pogacar elkaar weer tegen in een rittenkoers. De laatste keer verspeelde Roglic de gele trui aan de ontketende Pogacar in de slottijdrit, die er toen met de Tourwinst vandoor ging.

Het deelnemersveld kent naast Roglic en Pogacar meer grote namen. Met Giro-winnaar Tao Geoghegan Hart, Marc Hirschi, Richard Carapaz, Mikel Landa, Alejandro Valverde en de Nederlanders Wilco Kelderman en Bauke Mollema is er serieus sprake van een sterke bezetting.

De Ronde kent zes etappes, waarin de renners meerdere zware beklimmingen voor hun kiezen krijgen. De vierde etappe gaat een gedeelte over het parcours van Clásica San Sebastián. De zwaarste etappe is de slotrit, met zeven korte maar steile klimmen.

Bron: nos.nl