Roglic wint Vuelta-rit naar Alto de Moncalvillo en nadert Carapaz

0
121

De achtste etappe van de Vuelta, een rit over 164 kilometer naar de top van de Alto de Moncalvillo (1ste categorie), is gewonnen door Primoz Roglic.

De Sloveense kopman van Jumbo-Visma nam in de laatste steile kilometer een aanval van rodetruidrager Richard Carapaz over en maakte 13 tellen (naast vier bonificatieseconden) van zijn halve minuut achterstand op de Ecuadoriaan goed.

Daniel Martin passeerde als derde de meet op de berg die voor het eerst in de Ronde van Spanje was opgenomen. Wout Poels mocht zich met zijn zesde plaats op 35 seconden de beste Nederlander noemen en steeg van de dertiende naar de tiende plek in het algemeen klassement.

Geen Dumoulin

Zonder Tom Dumoulin, bij wie de energie op was na een kort maar intensief seizoen, was het peloton op weg gegaan onder een aangenaam najaarszonnetje. Zeven man zagen na dertig kilometer kans zich los te maken van de meute en enkele minuten voorsprong te nemen.

Het septet, met onder anderen oud-wereldkampioen Rui Costa in de gelederen, begon zo’n 60 kilometer voor de meet met een voordelige marge van vijf minuten aan de eerste klim, de Puerto de la Rasa (2de categorie).

Movistar

Op de 10 kilometer lange klim bepaalden de mannen van Movistar, zich inspannend voor de toptienrenners Enric Mas, Marc Soler en Alejandro Valverde, het tempo van het peloton. Daardoor halveerde de voorsprong van de koplopers, van wie Remi Cavagna, die net als medevluchter Angel Madrazo vorig jaar al een dagsucces mocht vieren in de Vuelta, als eerste de top rondde.

Movistar bleef sleuren aan het uitdunnende peloton, dat aan de voet van de Alto de Moncalvillo de laatste vluchters bij de kraag vatte. Een klim van 8,3 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2 – en op het eind stukken van tussen de 13 en 14 – volgde.

Robert Gesink nam in dienst van zijn Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic het commando over van de Movistar-armada en bracht de nieuwe kopgroep tot bij het 5 kilometer-punt. Kort daarop moesten Soler en Valverde de voorste renners laten gaan.

Fascinerend duel

Hugh Carthy, de nummer twee van het klassement, was de eerste die de lont in het kruitvat stak. De Britse EF-coureur kreeg Sepp Kuss van Jumbo-Visma mee. Rodetruidrager Richard Carapaz herstelde hoogstpersoonlijk de orde, waarna de Ineos-kopman zelf de aanval koos. Hij kreeg vier man, onder wie Rogliz, mee.

Aleksandr Vlasov was de volgende die wegsprong. De Rus van Astana, ongevaarlijk voor het klassement, kreeg de ruimte, totdat Roglic het tijd vond rivaal Carapaz het vuur na aan de schenen te leggen. Er ontspon zich een fascinerend duel, waarin de klassementsleider een aanval plaatste, maar moest passen toen Roglic counterde.

Het was voor de rondewinnaar van vorig jaar al zijn tweede dagzege van de huidige editie. Ook in de openingsrit ging Roglic juichend over de streep.

Bron: nos.nl