Rooijakkers bekroont sterk voorjaar in Baskenland, vijf jaar na eerste overwinning

0
19

Spreken van een doorbraak op 29-jarige leeftijd is misschien een beetje vreemd. Maar dat wielrenster Pauliena Rooijakkers bezig is aan het beste seizoen in haar loopbaan is zeker.

Rooijakkers kleurde de finales van de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, werd zesde in de Brabantse Pijl en was afgelopen week na Demi Vollering de beste in de Ronde van het Baskenland. Maar winnen, dat zat er maar niet in. Tot nu.

Solo op slotklim

In de 21ste editie van de Baskische eendagskoers Durnago-Durango bekroonde de renster van Canyon/SRAM een solo die ze op de slotklim had ingezet.

Op ruim twintig kilometer van de meet was Rooijakkers er met haar Zwitserse ploeggenote Elise Chabbey, de jonge Britse Anna Shackley (SD Worx), de Duitse Kathrin Hammes (EF Education) en Niamh Fisher-Black (Jumbo-Visma) tussenuit geknepen.

Rooijakkers voelde zich sterk en ging op de Alto de Goiura (5 kilometer, gemiddeld 4,8 procent) op de pedalen staan. Fisher-Black ging mee, maar de Nieuw-Zeelandse paste al snel en werd nog voorbijgereden door de Amerikaanse Veronica Ewers en Cecilie Uttrup Ludwig.

Rooijakkers bleef echter buiten schot.

Voor Rooijakkers, die met vijf nationale titels strandracen de bijnaam ‘Strandkoningin van Nederland’ heeft verdiend, was het pas de tweede profzege op de weg. In 2017 boekte ze een ritzege in de Ronde van de Ardèche (2017).

Na een jeugd in Canada, waarin ze vooral aan ijshockey en hardlopen deed, stapte Pauliena Rooijakkers op haar achttiende pas op de racefiets. Bij Boels-Dolmans, Parkhotel Valkenburg, Destil en CCC-Liv en Liv reed ze vooral in de schaduw van haar kopvrouwen.

Dit jaar treedt ze uit de schaduw van grote namen in haar ploeg als Kasia Niewiadoma en Soraya Paladin. Sterker, de zege van Rooijakkers was pas de eerste dit seizoen van haar formatie.

Bovendien is Rooijakkers na Mirjam Melchers, Marianne Vos (4 keer), Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen (beiden 2 keer) de vijfde Nederlandse op de erelijst van Durango-Durango.

Bron: nos.nl