Schachmann slaat slag in slotmeters en wint eerste etappe Parijs-Nice

0
172

Maximilian Schachmann heeft de eerste etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De regerend Duits kampioen toonde zich de sterkste in een sprint met drie tegenstrevers: Dylan Teuns, Tiesj Benoot en Julian Alaphilippe.

Het was, voordat de renners ook maar een meter gereden hadden, al duidelijk hoe de 78ste editie van Parijs-Nice de boeken in zou gaan: als die van het coronavirus. Jumbo-Visma van Primoz Roglic, Team Ineos van Egan Bernal; de een na de andere ploeg trok zich in aanloop naar de koers terug.

Het gedevalueerde peloton worstelde zich zondag in de eerste etappe van ‘De Koers naar de Zon’ door wind en regen in de omgeving van Parijs. De rit van 154 kilometer lang begon en eindigde in Plaisir, iets ten westen van de Franse hoofdstad.

Alaphilippe valt aan

“Ik koers altijd voor de overwinning”, liet Alaphilippe, een van de grote namen die wél aan de start verschenen, optekenen. En de 27-jarige Fransman zette die woorden luister bij door op zo’n dertig kilometer van de meet bergop mee te springen met Benoot.

Het Frans-Belgische duo pakte een voorsprong van ruim een halve minuut en leek er, mede dankzij puik afstopwerk van Alaphilippes Deceuninck-QuickStep, in te slagen de rest van het peloton op voldoende afstand te houden.

In de aanloop naar de finale op de Côte de Neauphle-le-Chateau, een lastig kasseiklimmetje, vlogen de seconden voorsprong er echter af en op twee kilometer van de finish kwamen Schachmann en Teuns langszij bij de twee vluchters.

Uiteindelijk toonde Schachmann zich de gewiekste in een sprint-a-quatre en eiste de dagzege, gele leiderstrui én groene sprinterstrui voor zich op. Teuns finishte als tweede, voor Benoot en Alaphilippe.

Bron: nos.nl