Scheidsrechter Gözübüyük: ‘De lat bij de VAR moet omhoog’

0
322

Bijna wekelijks is de VAR (video assistent referee) het onderwerp van gesprek in de vele praatprogramma’s die ons land rijk is. Serdar Gözübüyük vervulde dit seizoen al met regelmaat de hoofdrol in de VAR-momenten. Zondagavond schoof hij voor het eerst aan bij Studio Voetbal.

33 jaar is de scheidsrechter pas, maar het lijkt erop alsof hij al jaren meedraait. Ooit begon hij als keeper en in zijn vrije tijd floot hij wedstrijden. Toen hij op jonge leeftijd een compliment kreeg van niemand minder dan Willem van Hanegem, wist hij het zeker: hij wilde wedstrijden in het betaald voetbal fluiten.

Hij droomde naar eigen zeggen niet van de Champions League, maar van de eredivisie.

Mindfuck

Gözübüyük wordt geroemd, maar kreeg dit seizoen ook al de nodige kritiek over zich heen. Zo had hij het begin december van vorig jaar zwaar te verduren toen hij VVV-speler Jerold Promes liet wegkomen met geel na een grove charge op Ritsu Doan.

En dat terwijl Gözübüyük in eerste instantie resoluut een rode kaart uit zijn borstvakje greep. Na het bestuderen van de beelden werd Promes teruggeroepen uit de catacomben.

Is het een kwestie van mindfuck, vraagt oud-speler Jevgeny Levtsjenko zich af. Gözübüyük bevestigt dat. “Elke keer dat je naar de zijkant gaat om iets terug te kijken, gaat er van alles door je heen”, aldus Gözübüyük. “En dan ga je denken: zag ik het nou verkeerd?”

Slowmotion

In een andere wedstrijd, ook één van VVV, gaf hij juist rood, terwijl hij naderhand van mening was dat geel op zijn plek was. Gözübüyük heeft zijn lesje geleerd: niet afgaan op de slowmotion-beelden. “Het gevaar van slomo is dat het altijd erger lijkt. Ik had bij mijn beslissing moeten blijven.”

Gözübüyük wil stap voor stap Björn Kuipers achterna, die al absolute topwedstrijden op internationaal niveau heeft mogen fluiten. “Kuipers is de beste scheidsrechter van Europa, zo niet de beste van de wereld”, aldus Gözübüyük.

Vorige week las Gözübüyük een interview met Kuipers, die zijn eigen mening weerspiegelde. “We moeten de lat hoger leggen en niet voor alles op het knopje drukken. We moeten een wedstrijd een wedstrijd laten worden en niet gaan checken of we iets missen.”

Onlangs stelde Rafael van der Vaart voor om met een maximaal aantal challenges te gaan werken. Ron Jans, technisch directeur bij FC Groningen, ziet daar wel wat in, net als Gözübüyük. “Ik ben bij het tennistoernooi van Rotterdam geweest. Als ik zie hoe supersnel dat gaat, dan kan dat.”

Levtsjenko sluit zich daar niet bij aan. “Ik vind dat helemaal niks. Stel je voor dat er na drie challenges een heel belangrijke overtreding gemaakt wordt… Dan heb je een systeem dat niet waterdicht is.”

Ook het puntenverlies van Ajax, de benauwde zege van PSV en de benarde positie van NAC kwamen ter sprake. Door de ontwikkelingen in de 26ste speelronde zag Ajax de achterstand op PSV oplopen tot vijf punten.

“Door Ajax werd heel veel balverlies geleden. Het leek wel een beetje alsof ze moe waren”, aldus Levtsjenko. En dat is niet zo gek, oordeelde Ron Jans. “Sommige jongens zijn niet gewend om een heel seizoen negentig minuten te spelen. Misschien hebben ze last van het Dumfries-effect”, aldus Jans.

“Ze hebben al vanaf de voorronde van de Champions League gespeeld. Europese wedstrijden, daar gaat zoveel mentale concentratie en focus naartoe. Dan krijg je toch een dipje. Het is toch lastig om elke wedstrijd mentaal en fysiek fris te zijn.”

Bron: nos.nl