Sensatie in de eerste divisie Dallinga komt van ver: ‘Was mentaal heel zwaar’

0
86

Thijs Dallinga (21) is dit seizoen dé sensatie van de eerste divisie. Op de topscorerslijst laat de speler van Excelsior met twintig doelpunten gerenommeerde spitsen als Robert Mühren en Thomas Verheydt zijn hielen zien.

“Ik zou liegen als het me totaal niets uitmaakt. Uiteindelijk wil je het hoogste nastreven en de beste zijn. Je weet dat Mühren er ook nog aardig wat in gaat knallen, dus het triggered me ook heel erg. Mooi om zo’n strijd te hebben.”

Bij het terugkijken van de twintig doelpunten van Dallinga valt op hoe koelbloedig en volwassen hij de ballen oog in oog met de doelman afwerkt. Het gemak waarmee zijn doelpunten maakt doet vermoeden dat de Excelsior-spits al jaren meedraait, maar niets is minder waar, Het is het pas zijn eerste volledige seizoen in het betaald voetbal.

Blessure

Dallinga komt namelijk van ver. De spits doorliep de jeugdopleiding van FC Emmen, waar hij vier jaar geleden zijn debuut maakte in het betaald voetbal. Daarna stapte hij over naar FC Groningen, maar dat werd mede door een langdurige buikspierblessure in 2019/20 een moeizame periode.

“De aanhechtingen van mijn buikspieren waren geïrriteerd. Die gebruik je met alles. Met opstaan, met aanspannen en met schieten. Dat gaat gewoon heel erg lastig weg. Er was ook niet echt een prognose voor hoe lang het duurt, dus dat was mentaal heel zwaar.”

Getwijfeld of het ooit goed zou komen heeft hij niet. “Maar het was wel ontzettend frustrerend. Ik heb heel veel ambitie en het was op een moment in mijn carrière dat ik minuten moest maken. Het was een cruciale leeftijd om door te komen. Maar je leert ermee omgaan en het te accepteren.”

Dit seizoen breekt hij dus definitief door bij Excelsior. Dallinga, geboren in het piepkleine Groningse dorpje Hellum, blijft er zelf nuchter onder. Hij had op jonge leeftijd al voor ogen wat hij wilde.

Tunnelvisie

“Vanaf de ‘onder 17 jaar’ ben ik er echt voor gaan leven. Dus ook letten op voeding en slaap. Sindsdien is het een tunnelvisie geworden om het te halen. En gelukkig betaalt dat zich nu uit.”

Hij was het liefst bij FC Groningen doorgebroken, maar toen hij zag dat dat niet ging lukken koos hij deze zomer eieren voor zijn geld. Hij wilde wekelijks spelen en zag zich daarom genoodzaakt om de knoop door te hakken en de overstap naar Rotterdam te maken.

Excelsior voelde als een warm bad voor Dallinga. “Ze hebben een nieuwe weg ingeslagen. Veel jongens van de selectie van vorig jaar zijn weg. Ze wilden met een jonge ploeg gaan spelen, die alles wilde geven voor de club. En ze hebben de ambitie om door te groeien. Dat past bij mijn ambitie.”

Zijn vorige club FC Groningen scoort juist dit seizoen uiterst moeizaam en zou de doelpunten van Dallinga goed kunnen gebruiken. Denk hij niet dat hij daar de spits had kunnen zijn?

“Nee totaal niet. Dat is een afgesloten hoofdstuk… Ik kijk nog altijd de wedstrijden en heb er ook geen nare gevoelens aan over gehouden. Het is jammer om te zien waar ze nu staan. Maar ze hebben genoeg spitsen met kwaliteit.”

Bron: nos.nl