Slechte heup kost 39-jarig Athletic Club-icoon Aduriz ideaal afscheid

0
108

Het is niet voor het eerst dat hij afscheid neemt van Athletic Club, maar nu is het wel definitief: de 39-jarige Aritz Aduriz, die 405 wedstrijden voor ‘Los Leonos’ speelde, zet een punt achter zijn loopbaan als profvoetballer. Per onmiddellijk.

Uit de lucht vallen komt het bericht niet: in augustus liet de Spaanse aanvaller al weten aan zijn laatste seizoen te beginnen. Door de coronacrisis ligt de Primera División echter al weken stil en hoewel hervatting nog altijd het voornemen is, wil het clubicoon dat moment toch niet afwachten.

In een verklaring laat hij weten deze week een chirurg te hebben bezocht die hem een nieuwe heup aanraadde, mocht hij verder een normaal leven willen leiden. Dat advies heeft Aduriz dus uiterst serieus genomen. Zelfs het ideale afscheid – de bekerfinale tegen Real Sociedad – laat hij ervoor schieten.

Vijftien op rij

Aduriz maakte in september 2002 zijn debuut voor Athletic en mocht dat eerste seizoen nog twee keer opdraven in het eerste elftal. Daarna volgde verhuur aan Burgos en Real Valladolid om in de winter van 2006 weer terug te keren bij de Baskische club.

In 2008 vertrok hij opnieuw. Na contracten van twee jaar bij achtereenvolgens Mallorca en Valencia begon Aduriz in 2012 aan zijn derde periode bij Athletic. Sindsdien maakte hij in 218 competitieduels 96 doelpunten. In totaal maakte hij 172 treffers voor ‘De Leeuwen’.

De laatste twee jaren speelde de Bask door knieblessures minder vaak en bleef ook zijn productie flink achter bij wat men van hem gewend was. Hij begon het seizoen nog wel met een doeltreffende omhaal tegen Barcelona, maar daarna bleef hij tot de coronastop droog staan in de competitie.

Door dat ene doelpunt in de 89ste minuut – de invaller stond koud in het veld – werd hij wel meteen in één adem genoemd met Lionel Messi. Zij waren op dat moment de enigen die vijftien seizoenen op rij hebben weten te scoren in de Primera División.

De Argentijn van Barcelona, die één jaar eerder aan zijn reeks was begonnen, heeft dat record inmiddels wel alweer aangescherpt tot zestien.

Oudste doelpuntenmaker

Aduriz kwam dertien keer uit voor het Spaanse elftal, waarin hij pas op zijn 29ste debuteerde. Hij zat in de selectie voor het EK van 2016, waar Spanje in de achtste finales sneuvelde.

Aduriz scoorde tweemaal in het nationale tricot. Met zijn doelpunt op 12 november 2016 tegen Macedonië werd hij met 35 jaar en 275 dagen de oudste speler ooit die voor Spanje het net vond.

Bron: nos.nl