Spierpijn na het sporten? Hoe kan je hier het beste mee omgaan?

0
657

Na een flinke work-out, een wandeling of misschien wel plots. Spierpijn hoort er nu eenmaal bij. Meestal is er bij spierpijn niks aan de hand. Wat kan je doen om spierpijn te voorkomen of behandelen?

Wat is spierpijn

Om beter met spierpijn overweg te kunnen is het noodzakelijk eerst te begrijpen wat spierpijn precies is. Bij elke beweging die je maakt gebruik je spieren. Zelfs bij het knipperen van je ogen gebruik je van alles. Niet zo gek dat jij je spieren voelt na een intensieve beweging.

Bij spierpijn zijn de spiervezels in de spier beschadigd of ontstoken. Hierin bestaan er verschillende gradaties. Van oppervlakkige spierpijn tot ontstekingen. Een extreme spierpijn kennen we als kramp en verzuring.

 

Oorzaken van spierpijn

De oorzaak van spierpijn is vaak een intensieve beweging, maar kan ook andere oorzaken hebben. Zie hieronder de meest voorkomende oorzaken.

  • Stijve spieren en gewrichten door een lang aanhoudende houding.
  • Kneuzing door een val een kneuzing.
  • Verkeerd bewegen bij bijvoorbeeld tillen.
  • Koorts
  • Schommelingen in temperaturen

 

Wat te doen bij spierpijn?

De bekende vorm van spierpijn is eenvoudig te verminderen door warmte. Dit kan door een warme douche of warmtecrème voor de spieren. Laten jouw spieren jou in de steek en is het noodzakelijk toch te bewegen? Een pijnstiller kan hierin helpen. Pas op bij kneuzingen. Bij een kneuzing is het beter om regelmatig te koelen.

 

Hoe kan je spierpijn voorkomen?

Spierpijn voorkomen is niet altijd mogelijk. Er is geen wondercrème die de spierpijn laat verdwijnen. Het is belangrijk om je spieren goed warm te maken voordat je begint met sporten of intensief bewegen. Om de spieren een handje te helpen kan een warmtecrème helpen. Op het moment dat jij gaat bewegen ondersteunt de crème de spieren. Een crème is ook na het sporten te gebruiken. Zo koelen de spieren niet in één keer af.