Sportiviteit trainer kost Leeds directe promotie naar Premier League

0
341

Sportiviteit heeft Leeds United de laatste kans op directe promotie naar de Premier League gekost. Op dringend verzoek van trainer Marcelo Bielsa werd een cruciale treffer weggegeven waardoor het duel met Aston Villa in 1-1 eindigde.

Leeds was op 1-0 gekomen door Mateusz Klich, maar juist op dat moment gebaarden veel spelers van tegenstander Aston Villa dat het spel stilgelegd moest worden voor een blessurebehandeling van een Leeds-speler. In het opstootje dat daarna volgde, kreeg de voor Villa spelende oud-Ajacied Anwar El-Ghazi de rode kaart.

‘Altijd sportief blijven’

Zo wilde Bielsa echter niet winnen, dus kregen de bezoekers meteen daarna vrij baan voor de gelijkmaker. Daar waren trouwens niet al zijn spelers het mee eens, zo bleek toen verdediger Pontus Jansson met een wilde tackle probeerde de gelijkmaker te voorkomen.

“Zo hoort dat in het Engelse voetbal”, meende Bielsa over het doelpunt dat Villa cadeau kreeg. “Je moet altijd sportief blijven.”

De uitspraken van Bielsa zijn opmerkelijk, omdat hij recent nog werd beboet wegens het bespioneren van tegenstanders. Dat leidde tot een verhit debat in het Engelse voetbal, waarbij Bielsa veelvuldig het verwijt kreeg de regels van sportiviteit te hebben overtreden. Leeds United kreeg voor het spioneren een boete van liefst 230.000 euro.

Promotie Sheffield United

Door het gelijkspel maakt Leeds geen kans meer op directe promotie en keert Sheffield United na twaalf jaar terug op het hoogste niveau.

Saillant detail: in de play-offs met vier ploegen kunnen Leeds United en Aston Villa elkaar opnieuw treffen. Ook West Bromwich Albion is al zeker van barragewedstrijden.

Bron: nos.nl