Sprintcoach Haak staat paf van eigen WK-succes: ‘Nu verder finetunen’

0
361

Zes keer goud, vier keer zilver en één keer brons. De Nederlandse ploeg was oppermachtig bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków en de trotse leider in het medailleklassement. En dat één jaar voor de Olympische Spelen in Tokio.

Hugo Haak, bondscoach van de baansprinters, stond zelfs een beetje paf van de Nederlandse dominantie. “Ik ben er een beetje stil van geworden, als je kijkt hoe de prestaties hier zijn geweest. Het is voor mij ook een beetje ongeloof.”

Toch denkt Haak wel een verklaring te hebben voor het succes. “Ik blijf erbij dat het de trainingsomgeving is. En het feit dat de jongens zo goed met elkaar kunnen werken. Ze stuwen elkaar naar gigantische hoogtes.”

Teamsprint belangrijk

De winst in de teamsprint op de eerste dag van de WK was ook belangrijk, meent Haak. “Die sfeer houd je in de groep. Die jongens peppen elkaar op. En vervolgens win je op bijna alle sprintonderdelen een regenboogtrui.”

Elf medailles op een WK met over anderhalf jaar de Olympische Spelen, dat rechtvaardigt volgens Haak de conclusie dat Oranje op de goede weg is. Maar de concurrentie slaapt natuurlijk ook niet, beseft de bondscoach. “Het is nu zaak om nog verder te finetunen. Want je wil altijd meer en je weet dat andere landen naar je kijken.”

“Zeker op dit toernooi zijn ze echt geschrokken, denk ik. Dus je weet dat zij een inhaalslag gaan maken en het is aan ons om daar vóór te blijven. Het zit dan in de kleine dingen, zo krijgen we een nieuwe fiets. In Tokio willen we zo goed mogelijk materiaal krijgen met de beste renners erop.”

Tevreden directeur

Oud-renner Haak nam in december het stokje over van bondscoach Bill Huck, die vanwege privé-omstandigheden opstapte. Amper drie maanden later maakt Nederland het succesvolste WK baanwielrennen uit de geschiedenis mee. KNWU-directeur Thorwald Veneberg was dan ook een tevreden man.

“Wat een weelde, het ging als een trein”, sprak de directeur glimmend van trots.

Veneberg kon zich louter in superlatieven uitlaten over Haak. “Als je het zo kort na je eigen carrière zó oppakt en hier zó staat op zo’n toernooi, met zo’n druk op je schouders: dan ben je wel een heel groot talent.”

Veldt naar Tokio?

Ook de baanrenners van de duuronderdelen kregen in december een nieuwe coach. Na het vertrek van Peter Schep deed Tim Veldt, coach van de baanploeg Beat Cycling Club, de Nederlandse ploeg er tot en met de WK in Polen bij. En nu?

“Veldt heeft het goed gedaan. We gaan het nu evalueren met de renners en de rensters, en dan kijken we verder”, aldus Veneberg.

Bij de duurrenners was er twee keer goud, één keer zilver en één keer brons voor Kirsten Wild en een gouden plak op de puntenkoers voor Jan-Willem Schip.

Veldt had genoten van een fantastisch WK. “Dit is een goed moment om te evalueren wat betreft het plan richting Tokio. Als ik daarin hoor en de sporters willen met mij verder, dan ga ik daar serieus over nadenken”, aldus Veldt.

Bron: nos.nl