Stam kijkt terug op Feyenoord: ‘Misschien moet ik soms harder zijn’

0
238

Jaap Stam zal vanavond met gemengde gevoelens naar de samenvatting van Feyenoord-PEC Zwolle kijken. Bij zowel Feyenoord (Dick Advocaat) als PEC (John Stegeman) zitten trainers op de bank die het afgelopen jaar Stam opvolgden.

Inmiddels zit de 47-jarige Stam alweer ruim een maand thuis. Na een intense periode van vier maanden bij Feyenoord, met tegenvallende resultaten, matig spel, een opgewachte spelersbus en gerommel in de bestuurskamer, hield de coach het eind oktober voor gezien.

NOS-verslaggever Joep Schreuder blikte met Stam terug op een bewogen periode als trainer van Feyenoord. Hij vroeg hem onder andere of hij de club nog volgt.

Stam is inmiddels tot rust gekomen, vertelt hij tegen Schreuder.

“Als je aan het werk bent, ben je er dag en nacht mee bezig. En als het niet gaat zoals je wil, ben je er nog meer mee bezig. In Rotterdam gaat de laptop open, ga je beelden bekijken, trainingen voorbereiden. En als je thuis bent, denk je er nog aan als je op de bank zit. Dat is logisch bij zo’n club en inherent aan het spelletje.”

Stam schrok van vertrek De Jong en Van Geel

De start van Stam in Rotterdam was meteen al turbulent: de twee mannen die hem haalden, algemeen directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel, waren vertrokken voor het nieuwe seizoen begonnen was.

“Daar schrik je van”, zegt Stam, die toegeeft dat hij toen al met de gedachte speelde om de handdoek in de ring te werpen. “Ik heb daar toen wel over nagedacht. Je moet bij jezelf te rade gaan: wat gaan we zelf doen? Maar ik wilde toch de kans aangrijpen en kijken hoe het zou verlopen.”

Maar makkelijk verliep het niet. Feyenoord is ook geen makkelijke club om trainer te zijn, weet Stam. “Er zijn veel groeperingen en mensen die invloed willen. Maar dat is natuurlijk bij veel clubs zo. Groepjes en mensen die belangrijk willen zijn, lijntjes van binnenuit naar buiten. Noem maar op.”

Dramatische oktobermaand

Na een dramatische oktobermaand was de periode-Stam bij Feyenoord voorbij. Na een mooie 2-0 zege op FC Porto in de Europa League volgden een nederlaag bij Fortuna Sittard, een gelijkspel in De Kuip tegen Heracles, een pijnlijke nederlaag bij Young Boys in Bern en een pak slaag bij bij Ajax.

Bij rust stond het al 4-0 voor de aartsrivaal in Amsterdam. Het besluit om een dag later op te stappen, had Stam toen nog niet genomen. “Maar het geeft je wel een bepaalde indruk. Het zet je aan het denken. Niet zozeer al in de rust, maar na de wedstrijd wel.”

Na een gesprek met zijn vrouw besloot Stam om niet meer terug te keren naar Rotterdam-Zuid. “Uiteindelijk ben ik wel heel reëel. Ik kan wel zeggen: ik blijf en ga het helemaal anders doen en we gaan op een heel andere manier voetballen, maar zo ben ik niet. Dan ben ik mezelf niet meer.”

Stam moet harder zijn

Stam is nog niet klaar als trainer. Hij geeft toe dat hij eerzuchtig is en wil zeker nog terugkeren langs de lijn. Na zijn vertrek bij Feyenoord heeft hij wel in de spiegel gekeken. Heeft Stam dingen verkeerd gedaan in Rotterdam?

“Ik denk dat ik soms harder moet zijn naar spelers toe. Ik ben iemand die best wel open is naar iedereen, iedereen de mond gunt en openstaat voor discussie en andere meningen. Ik denk dat dat ook goed is. Maar soms moet je misschien zeggen: doe het zo! Bam, klaar! En als het niet lukt, ga je eruit en wegwezen.”

Bron: nos.nl