Start Tour de France verschoven naar 29 augustus

0
92

De Tour de France gaat dit jaar op 29 augustus van start en duurt tot en met 20 september, mits de maatregelen die in Frankrijk zijn getroffen om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen dat toestaan. Dat heeft de Franse organisator ASO besloten.

Eerder werd al bekend dat de Tour door de maatregelen vanwege het coronavirus niet zoals gepland op 27 juni van start zou kunnen gaan. De Franse president Macron kondigde maandagavond aan dat zijn land tot zeker 11 mei in lockdown blijft en er tot half juli geen grote evenementen mogen plaatsvinden.

Zodoende moest de Tour wel uitwijken. Afstel leek geen optie voor Tourdirecteur Prudhomme die in een eerder stadium ook had laten weten niks te voelen voor een ronde zonder publiek.

Puzzelen met andere koersen

Het rittenschema blijft verder ongewijzigd: de start is op 29 augustus in Nice, de finish ruim drie weken later in Parijs.

Wat de gevolgen van dit besluit zijn voor andere koersen, zoals de Vuelta en de WK wielrennen, is nog niet bekend. Zo staat de Vuelta, met start in Utrecht, voor 14 augustus tot en met 6 september gepland en beginnen de WK in Zwitserland op 20 september.

Het lijkt logisch dat de Vuelta ná de Tour wordt verreden, omdat de ASO beide rondes organiseert en deze niet met elkaar zal willen laten concurreren. Bovendien geldt de Tour als een grotere wedstrijd, die ook meer aandacht genereert.

Vuelta in oktober?

Spaanse media melden op basis van bronnen binnen de Vuelta-organisatie dat de ronde op 3 oktober van start zou gaan. De finish is dan op 25 oktober in Madrid.

De Ronde van Spanje begint met een ploegentijdrit in Utrecht. De tweede etappe leidt de renners van Den Bosch naar Utrecht. Breda heeft de start en de finish van de derde etappe weten te bemachtigen.

Correspondent Frank Renout vertelde dinsdagavond in het Sportjournaal al dat het vrijwel uitgesloten zou zijn dat er geen Tour zou plaatsvinden:

Bron: nos.nl