Stevige kritiek op Frenkie de Jong: ‘Jeugdigheid is omgeslagen in naïviteit’

0
165

Te bescheiden, niet stabiel, onbelangrijk. De Spaanse sportkranten laten weinig heel van Frenkie de Jong. Twee dagen na de klassieker tegen Real Madrid komt de voormalige Ajacied er niet best vanaf. De middenvelder van Barcelona moet volgens de kranten snel laten zien wat hij waard is.

Het matig spelende Barcelona ging zondagavond met 2-0 onderuit in Madrid. Een van de problemen van de Catalaanse club is voor een aantal media de Nederlandse middenvelder. De Jong begint teleur te stellen, schrijft de invloedrijke columnist Santiago Segurola vandaag in El País. “Het tekent de verwoestende cyclus van aankopen door Barça.”

Als er over een speler geen twijfel bestond, was het De Jong, vereerd bij Ajax en gewild bij de beste Europese clubs, aldus Segurola. “21 jaar oud en in lange tijd de meest door de supporters bejubelde aanwinst bij Barcelona. Er werd zo veel over hem gesproken dat amper een seizoen later er lef nodig is om hem de bekritiseren.”

“Alle kwaliteiten die De Jong sierden, lijken verdwenen door de realiteit van zijn spel dit seizoen. Zijn jeugdigheid is omgeslagen in naïviteit. Zijn onverschrokkenheid is afgedreven naar versnippering.”

Onverschrokkenheid nodig

De Catalaanse sportkrant Mundo Deportivo signaleert eveneens dat De Jong de club maar weinig oplevert en tijdens El Clásico zeer bescheiden voetbalde. Wanneer hebben ze hem verboden om ballen weg te schieten, vraagt columnist Xavier Bosch zich af. “Hij heeft genoeg talent om veel meer risico te nemen. Barça heeft zijn onverschrokkenheid nodig. Hij moet veel meer risico gaan nemen. Dat was hoe we hem bij Ajax zagen en zoals we hem nu steeds minder zien.”

Het was altijd een feest om hem bij Ajax te zien voetballen, gaat de krant verder. “Maar nu is De Jong besmet door het lopende voetbal van zijn ploeg. De bal zit vastgekleefd aan zijn voet en hij wordt alleen maar nerveus als hij op de helft van de tegenstander komt.”

Volgens het Catalaanse krant Sport zit FC Barcelona momenteel met een aantal problemen, waarvan de voornaamste de blessure van Luis Suárez is. ‘SOS Messi’, zet de krant vandaag in chocoladeletters op de voorpagina. Binnenin legt Sport pagina’s lang uit wat het dilemma van het huidige Barça is.

Messi staat alleen

Zo zou de Argentijnse spits alleen zijn komen te staan, ook omdat de dit jaar aangekochte spelers maar weinig brengen. “Zonder Suárez krijgt Messi geen contact met Antoine Griezmann. Hij heeft ook geen stabiele partner in De Jong, die nog steeds niet doet wat van hem wordt verwacht.”

Er is nog geen eindoordeel over De Jong, stelt Santiago Segurola zijn column. Daarvoor is het verschil tussen de verwachtingen en het resultaat van zijn spel nog te klein. “Maar een verklaring is wellicht het aan Barça toegeschreven syndroom van Saturnus, die zijn eigen zoon opat.”

De Jong kan volgens de column beter snel laten zien wat hij waard is om het niet zover te laten komen. “Op dit moment valt alleen maar op dat hij onopvallend is.”

Bron: nos.nl