Teamsprinters aan vooravond WK: ‘Alles minder dan goud is teleurstellend’

0
187

Laat er geen twijfel over bestaan: Nederland is al een paar jaar lang het beste land op de internationale wielerbaan. Aan de vooravond van de WK in Berlijn en met de Spelen van Tokio in het vooruitzicht, is de vraag: blijft dat zo?

Bij het vlaggenschip van wielerbond KNWU, de teamsprinters, is er geen gebrek aan zelfvertrouwen. “Als we niets geks doen, verwacht ik in Berlijn niet al te veel tegenstand”, stelt Jeffrey Hoogland.

Onverslaanbaar

“We zaten bij de vorige WK in Pruszków heel dicht bij het wereldrecord. We zouden het leuk vinden als we er nu onder kunnen duiken. Alles minder dan goud zou een teleurstelling zijn. Want we zijn al twee jaar lang onverslaanbaar.”

Zijn teamgenoot Harrie Lavreysen is iets voorzichtiger. “Ik ben vooral benieuwd naar de Britten. Als zij een stapje maken, kunnen ze misschien in de buurt komen”, zegt de wereldkampioen op de individuele sprint.

Recent gaven de Britse sprinters nog vijf tiende van een seconde toe op Nederland. “Het is altijd heel moeilijk in te schatten. Er zijn dit seizoen een paar wereldbekers geweest, maar de laatste wedstrijd was alweer een paar maanden geleden en in zo’n periode kan je een stap maken.”

Naast Groot-Brittannië noemt Lavreysen ook Frankrijk en Nieuw-Zeeland als mogelijke concurrenten voor goud. “Maar ik denk dat wij ook kunnen verrassen.”

Zonder concreet te vertellen waar exact progressie geboekt kan worden tijdens het komende WK, maakt de tweevoudig wereldkampioen wel bekend dat er vlak voor de Spelen nog een noviteit komt. “Een nieuw stuur. Dat kan onze fiets helemaal afmaken. En zo hebben we meer kleine dingetjes.”

Verbetering

Ook de bondscoach is optimistisch. “Ten opzichte van de WK van vorig jaar is iedereen verbeterd”, stelt Hugo Haak. “Dat komt door een betere start. Daardoor houden ze allemaal meer energie over en dat vertaalt zich naar een betere rondetijd.”

De wereldkampioenschappen in Berlijn beginnen woensdag met de scratch voor vrouwen, waarop Kirsten Wild in actie komt, en de teamsprint voor mannen.

Op donderdag is de keirin voor mannen, waarop Nederland als regerend Europees kampioen én wereldkampioen liefst vier deelnemers mag inschrijven in plaats van twee. Datzelfde geldt ook voor het individuele sprinttoernooi van zondag.

Bron: nos.nl