Ten Hag heeft keuzes te over: ‘Ajax moet portemonnee trekken om hem te behouden’

0
33

De ene Nederlandse coach is de andere niet. Een open deur, maar zelden was het onderscheid tussen de blikvangers van het Nederlandse trainersgilde zo groot. Neem Mark van Bommel, die na negen duels in de Bundesliga alweer op straat staat. Neem Ronald Koeman, die weer wat meer onder druk staat bij Barcelona na de verloren Clásico.

En neem Erik ten Hag.

Na een week waarin zijn Ajax met oogstrelend voetbal het gerenommeerde Borussia Dortmund van de mat veegde en een paar dagen later ook nog even met 5-0 won van naaste concurrent PSV, wordt de 51-jarige trainer begeerd door tal van Europese topclubs.

Rafael van der Vaart had kippenvel toen hij zijn oude club een bijna perfecte wedstrijd zag spelen in de Champions League: “Tegen Dortmund heeft iedereen eigenlijk een beetje boven zijn kunnen gespeeld. Maar vandaag was het eigenlijk weer zo’n wedstrijd, al zat het allemaal ook wel een beetje mee. PSV had in de eerste helft een paar honderd procent kansen. Maar het ziet er zo makkelijk uit.”

Hoewel de Amsterdammers maar drie verliespunten minder hebben dan Feyenoord en PSV slechts vier punten achterstand heeft, twijfelt niemand aan tafel bij Studio Voetbal eraan dat Ajax opnieuw onaantastbaar zal blijken in de eredivisie.

“Ik zie niet in hoe iemand dit kan stoppen”, denkt Pierre van Hooijdonk. “Het krachtsverschil is zo groot”, vindt Ibrahim Afellay. “Ajax is echt het Bayern München van Nederland aan het worden.”

“Hij heeft zo veel barrières moeten doorbreken”, zegt Afellay vol bewondering over Ten Hag. “Hij heeft de halve finales van de Champions League gehaald. Daarna zijn niet de minste spelers weggekocht en toch heeft hij weer een fantastisch elftal in elkaar gezet. En Ten Hag heeft zich ook ontwikkeld in de media. En hij is ook geen trainer, die een grote carrière als speler heeft gehad. Dat maakt het des te knapper.”

Van Hooijdonk opperde al eens dat Ajax in deze vorm de finale van de Champions League kan halen. “Welke ploeg in Europa speelt op dit moment beter dan Ajax?”, herhaalt de oud-spits. “City”, klinkt het in koor.

Uitgerekend oer-Ajacied Van der Vaart tempert de euforie. “Ajax heeft geen schijn van kans. Denk je nou echt dat ze beter zijn dan City en Bayern München. Natuurlijk niet.”

Van Hooijdonk: “Maar Rafael, dit hebben we in 2019 ook gezegd. Dat ze geen schijn van kans zouden hebben tegen Real Madrid en Juventus. En ze haalden bijna de finale.”

‘Was niet onder de indruk van Van Bommel’

Terwijl Ten Hag het vak leerde bij het tweede van Bayern München schitterde Mark van Bommel als aanvoerder bij de hoofdmacht. Vandaag werd Van Bommel, net als eind 2019 bij PSV, opnieuw vroegtijdig ontslagen, nu bij VfL Wolfsburg.

Van Bommel stond na de eerste vier (gewonnen) duels nog bovenaan in de Bundesliga, maar na vier recente nederlagen op rij staat hij alweer buiten. “Natuurlijk is het tijdstip verrassend”, concludeert Van der Vaart. “Maar Wolfsburg is een club met heel veel geld; het maakt ze echt niet uit om een trainer te ontslaan. Dit is weer een deuk voor zijn carrière.”

Afellay kent Van Bommel als ploeggenoot, maar ook als trainer. Hij is minder verrast dan zijn tafelgenoten. “Ik vond dat hij niet goed kon overbrengen wat hij wilde. En op een dag wilde hij de dokter vertellen hoe hij moest opereren. Dan denk ik: schoenmaker blijf bij je leest.”

Dat geldt misschien ook wel voor de toekomst van Ten Hag. De Engelse tabloid The Daily Mirror opperde dit weekend dat Newcastle United, sinds de overname door een Saudisch investeringsfonds misschien wel de rijkste club ter wereld, zijn oog heeft laten vallen op Ten Hag en technisch directeur Marc Overmars.

“Waarom zou hij in godsnaam naar Newcastle gaan?”, vraagt Arno Vermeulen zich af. “Hij is ook hartstikke slim en bij Ajax gaan werken in de top van Nederland. Nu heeft hij daar samen met onder meer Marc Overmars en Edwin van der Sar weer Europese top van gemaakt. Waarom zou je instappen bij Newcastle? Dan zou ik wachten op City en United, clubs die al gevestigd zijn.”

Van Hooijdonk heeft de oplossing: “Ajax heeft het salarisplafond voor spelers aan diggelen gegooid en dat heeft ze succes gebracht. Nu heb je een trainer, die ze dat succes heeft gegeven. Meer betalen? Ja natuurlijk!”

Marcel van Roosmalen geeft hieronder in de rubriek Korte Corner op geheel eigen wijze zijn mening over geslaagde en mislukte panenka’s. Kijk verder ook naar de andere vaste rubrieken, Eindsignaal en Eredivisieweekend in vogelvlucht, en naar de mening van de analisten aan tafel over de toekomst van Ronald Koeman.

Bron: nos.nl