Ten Hag keek in vliegtuig vanuit Madrid al naar beelden van Fortuna Sittard

0
336

Hij lacht breeduit, geeft links en rechts en knipoog en zwaait wat. Het humeur van Ajax-trainer Erik ten Hag op de persconferentie in aanloop naar het thuisduel met Fortuna Sittard valt wel te raden.

Drie dagen na de sublieme voetbalshow in Bernabéu tegen Real Madrid zijn ze in Amsterdam nog altijd dronken van geluk. Ook Ten Hag geniet nog stilletjes na van de historische 4-1 overwinning in de Champions League.

Bijvoorbeeld van de feestvreugde bij keeper André Onana na het laatste fluitsignaal. Of de foto van Frenkie de Jong, gevangen in het moment dat hij twee spelers van Real in de luren legt. “Een symbolische foto”, zegt Ten Hag daarover.

Ten Hag kan ongetwijfeld nog uren doorpraten over het ‘sprookje van Madrid’, maar doet dat met het oog op komende zondag liever niet. “De Champions League moeten we even begraven”, is hij streng.

De coach is daar woensdag al mee begonnen. In het vliegtuig terug naar Amsterdam, terwijl de spelers op hun telefoon van talloze video’s en foto’s van hun optreden tegen de grootste club ter wereld genoten, keek Ten Hag naar beelden van Fortuna Sittard.

“Het gaat om prijzen, en wij zijn in de positie om prijzen te winnen met Ajax. We staan nu voor Engelse wedstrijden, met veel duels in een kort tijdsbestek.”

Het blijft bijzonder. Een maand voordat het Real ondersteboven speelde, verloor Ajax kansloos van Feyenoord en Heracles in de competitie. Nog steeds lijkt Ajax voor die korte vormdip geen verklaring te kunnen geven.

“Ik heb nog nooit een ploeg meegemaakt waarbij het alleen maar crescendo gaat. Het komt altijd met golfbewegingen. Belangrijk is hoe je ermee omgaat en wij hebben het omgebogen”, aldus ten Hag.

Champions League winnen?

Vanuit de zaal komt er toch nog een vraag over de Champions League. Of Ajax het toernooi, nu ook Paris Saint-Germain is uitgeschakeld, misschien wel kan winnen?

“Zo ver willen wij niet denken”, klinkt het zoals verwacht. “Maar dit heeft ons wel het vertrouwen gegeven dat wij ook van heel grote ploegen kunnen winnen.”

De telefoon van Lasse Schöne stroomt nog elke dag vol met sms’jes. De impact is ook dagen na het duel in Madrid nog groot. “En niet alleen in Nederland, maar ook in Denemarken. Het heeft wel wat gedaan met de voetbalwereld.”

Schöne genoot vooral van de oprechte blijdschap bij de mensen. “Ik wilde het ook vieren, maar zat na de wedstrijd anderhalf uur bij de dopingcontrole…Verschrikkelijk.”

De Deen was met een schitterende vrije trap verantwoordelijk voor de vierde Ajax-treffer en daarmee de genadeklap van Real. “Het was een bewuste, ja. Meestal staat de keeper in zo’n situatie bij de tweede paal, maar Courtois (Real-keeper Thibaut Courtois, red.) stond meer in het midden. Dan probeer je hard in de hoek te schieten.”

Groep bij elkaar

Dusan Tadic sprak deze week de wens uit dat de selectie van Ajax volgend seizoen zo veel mogelijk intact blijft. Voorlopig raken ze in Amsterdam alleen Frenkie de Jong kwijt aan FC Barcelona.

Schöne schaart zich achter zijn teamgenoot, maar is tegelijkertijd realistisch. “Als je zo’n geweldig seizoen achter de rug hebt, dan snap ik wel dat er kapers op de kust zijn.”

Dat seizoen is trouwens alleen “geweldig” als Ajax ook daadwerkelijk iets wint, vindt de Deen. “We mogen hier blij en trots over zijn, maar als de prijzenkast aan het einde van de rit wéér leeg is, is het geen geslaagd seizoen.”

Bron: nos.nl