Ten Hag over ‘leider’ Ziyech: ‘Als eerste op het wedstrijdformulier’

0
257

Het enige smetje op de heerlijke middag die Ajax zondag tegen Feyenoord beleefde, was het misbaar van Hakim Ziyech bij zijn wissel. Het incident werd door trainer Erik ten Hag met de mantel der liefde bedekt, zowel direct na afloop als vier dagen later.

Ten Hag benadrukte dat het feit dat Ziyech in slechts zeven van de zeventien wedstrijden waarin hij in de basis begon het eindsignaal haalde, niets te maken heeft met de kwaliteiten van de Marokkaans international.

‘Belangrijkste Ajacied’

Sterker, het is juist omdat Ziyech zo belangrijk is voor Ajax dat Ten Hag hem vaak wisselt. “Hij is de belangrijkste speler, dus die stel je altijd op in de basis. De anderen staan ook weleens wissel”, aldus Ten Hag.

“Het is maar hoe je het uitlegt. Maar laat er geen misverstand over bestaan, Ziyech zet ik als eerste op het wedstrijdformulier.”

Hoewel het tegen Feyenoord niet direct te zien was, heeft Ziyech volgens Ten Hag er “zeker begrip voor” dat hij regelmatig naar de kant gehaald wordt om zijn benen te sparen voor wedstrijden die er nog aan komen.

“Ik denk dat hij geweldig grote stappen heeft gemaakt in het afgelopen jaar”, aldus Ten Hag. “Dat hij fantastisch kan voetballen is één, maar dat hij meer en meer de leidersrol op zich neemt is ook duidelijk.”

Dat Ziyech niet alle minuten op het veld staat, heeft ook te maken met de nieuwe werkelijkheid bij Ajax, betoogt Ten Hag. In Amsterdam lopen tegenwoordig zoveel goede aanvallers en aanvallende middenvelders rond, dat er altijd iemand buiten de boot valt.

“Het wordt nu op Hakim geprojecteerd. Vorig jaar gebeurde dat bij Donny (van de Beek, red.) en David (Neres). En begin dit seizoen op Quincy (Promes), die werd ook zes wedstrijden gewisseld.”

“Dit is een nieuwe fase waar Ajax in zit. We hebben meerdere keuzes, meer dan elf basisspelers, dat blijkt hier weer uit”, besloot Ten Hag, die het vrijdagavond met zijn ploeg opneemt tegen PEC Zwolle.

Bron: nos.nl