Ten Hag roemt vechtlust tiental Ajax: ‘Ik zag overlevingsdrang’

0
344

Na de rode kaart van Noussair Mazraoui en de direct daaropvolgende gelijkmaker van PSV leek Ajax geklopt in de titelrace. Maar de Amsterdammers toonden karakter en wisten met 3-1 te winnen. “Voor vandaag is de missie geslaagd”, klonk het bij de Ajacieden.

Het was een wedstrijd vol emotie in de Johan Cruijff Arena. Ajax moest winnen en kwam ook op voorsprong. Door de rode kaart en de aansluitende 1-1 leek het duel de kant van PSV op te vallen, maar de op het oog geslagen Ajacieden veerden toch nog op.

Trainer Erik ten Hag roemde de weerbaarheid van zijn pupillen. “Ik zag een bepaalde overlevingsdrang. Wanneer je met tien man twee goals maakt tegen PSV, is de zege dik en dik verdiend.”

Dat Ajax met een man minder speelde, kwam door een onbesuisde actie van Mazraoui. Hij kwam met zijn voet dusdanig hoog de lucht in dat hij het hoofd van PSV’er Angeliño raakte. Aanvoerder Matthijs de Ligt zag het vlak voor hem gebeuren.

“Ik kreeg direct een déjà vu van Bayern München thuis (waar Thomas Müller voor een soortgelijke actie rood kreeg, red.) en was in eerste instantie blij dat de scheidsrechter geel gaf”, aldus De Ligt.

“Het was rood, dat was duidelijk”, stelde Ten Hag. “Het was vooral vervelend dat daarna meteen de gelijkmaker erin zat. We hadden de wedstrijd onder controle, creëerden niet veel kansen, maar lieten ook niets toe.”

Dat doelman André Onana bij de 1-1 van Luuk de Jong een inschattingsfout maakte, werd hem niet kwalijk genomen door Ten Hag. “Het ver uitkomen is ook een kracht van hem. Hij vangt op die manier veel ballen voor ons en zat nu een keertje mis.”

Het is weer spannend bovenin de eredivisie. De voorsprong van PSV op Ajax is geslonken tot twee punten, met nog zeven duels te gaan. Aanstaande woensdag is wedstrijd nummer 28 voor de Amsterdammers, uit tegen FC Emmen.

Volgens Ten Hag is het juist nu zaak voor de Ajacieden om waakzaam te zijn. “We kunnen vaak tot grote hoogtes stijgen, maar het gaat erom dat je er ook staat in de moeilijkere duels, tegen stugge tegenstanders met minder aansprekende namen. Op 100 procent, want op 99 procent gaat niet.”

Koppositie

Concurrent PSV speelt een dag later thuis tegen PEC Zwolle. Ajax kan bij winst dus een dag de koppositie pakken. Ten Hag: “Dat kan een klein psychologisch voordeel zijn, maar het gaat erom dat je op het eind bovenaan staat.”

Ook de 19-jarige De Ligt kent het belang van de wedstrijd op het kunstgras in Emmen. “PSV heeft daar punten verspeeld. We spelen voordat zij spelen, dus we moeten de druk erop houden. We hebben de titel niet meer in eigen hand, maar we zijn weer in de race.”

Bron: nos.nl