Tennissensatie Andreescu is ster in wording: ‘Geen twijfel over mogelijk’

0
415

De Canadese tiener Bianca Andreescu, 18 jaar oud, is momenteel de sensatie van de tenniswereld. Zondag onderstreepte ze haar stormachtige ontwikkeling door Indian Wells – ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd – op haar naam te schrijven en deze week hoopt ze te schitteren in Miami.

De Nederlandse tennisjournalist David Avakian was aanwezig in Indian Wells en zodoende getuige van het indrukwekkende optreden van Andreescu. “Zij is een ster in wording, geen twijfel over mogelijk. Echt een vrouw op een missie. Ze vertelde me eens dat ze tennist om geschiedenis te schrijven. Ze neemt geen genoegen met een plekje in de toptien.”

Avakian leerde de Canadese kennen als een zelfverzekerde tiener. “Ze heeft een bepaald charisma, wat niet verward moet worden met arrogantie. Ze raakt bijvoorbeeld niet snel onder de indruk en dat is een gave die Australian Open en US Open-kampioene Naomi Osaka bijvoorbeeld ook heeft.”

“Ze praat graag, kan goed analyseren en visualiseert echt alles, van wedstrijdsituaties tot en met het moment dat ze met de beker in haar handen staat”, vertelt Avakian. “Daardoor komt ze in een bepaalde gesteldheid, een soort vibe, waardoor ze iedereen kan verslaan.”

Het seizoen is pas tweeënhalve maand onderweg en Andreescu heeft al 28 overwinningen op zak. Begon ze het jaar nog als nummer 152 van de wereld, inmiddels bezet ze de 24ste plaats op de mondiale ranglijst. En haar opmars lijkt allerminst ten einde.

Nederlandse Lemoine kwam Andreescu tegen

Vier maanden geleden was Andreescu nog actief op kleinere toernooien. Eind vorig jaar verloor ze zelfs tweemaal van de Nederlandse Quirine Lemoine. “Ik had wel verwacht dat ze in de toekomst bij de wereldtop zou staan. Maar, zó snel?”, aldus Lemoine.

De Nederlandse nummer 225 van de wereld versloeg Andreescu begin november, op het trainingscomplex van de Canadese bond, in drie sets. “Er zaten misschien tien mensen te kijken”, zegt Lemoine lachend. “Maar ze had al wel een heel team achter zich, wat niet veel speelsters op dat niveau hebben.”

Begin dit jaar baarde Andreescu in Auckland al opzien met zeges op Caroline Wozniacki en Venus Williams en daar voegde ze op Indian Wells overwinningen op onder anderen wereldtoppers Elina Svitolina en Angelique Kerber aan toe.

Waarom kon Lemoine dan wel van haar winnen? Omdat ze naar eigen zeggen een goed tactisch plan had uitgestippeld. “Als ik nu naar de televisie kijk, zie ik dat sommige speelsters haar niet goed bespelen”, aldus Lemoine, die ondanks haar zeges op Andreescu al merkte dat de Canadese veel in haar mars heeft.

“Haar kracht is dat ze heel agressief kan spelen, maar ook met marge. Ze speelt heel slim en doet verrassende dingen. Ze wisselt hoge ballen af met een dropshot. Verder beweegt ze makkelijk en heeft ze enorm sterke benen.”

Roel Oostdam, bij de tennisbond KNLTB in dienst als bondscoach van de vrouwen, zag de opmars van Andreescu van dichtbij. Tegen Lemoine, maar ook in de Fed Cup, waarin Nederland het vorige maand opnam tegen Canada en met 4-0 verloor.

“Ze anticipeert waanzinnig goed en is daardoor altijd een stap sneller bij de bal. En ze heeft een van de beste tweede services van het circuit, waarmee je je kunt onderscheiden.”

“De afgelopen jaren heeft ze ook te maken gehad met wat kwaaltjes, onder andere aan haar rug. Maar dit jaar is ze zó goed begonnen”, aldus Oostdam. “Ze is de speelster met de meeste overwinningen. Vertrouwen kan zo bepalend zijn voor een tennisster. Ze heeft zoveel mogelijkheden, dat werd ons toen ook al wel duidelijk.”

Volgens journalist Avakian is de Canadese met Roemeense ouders zeker niet zomaar iemand. “Ze heeft echt alles en de variatie in haar spel is echt extreem. Ze wisselt een streep af met een maanbal (een hele hoge bal, red) en het voelt alsof ze alles van tevoren ziet. Achter elke slag zit een idee en ze handelt nooit overhaast. Of ze aan de forse kant is? Dat oogt misschien zo. Ze is pas 18 jaar en dat zorgt voor wat babyvet.”

Bron: nos.nl