Theo Janssen krijgt het warm van AZ, Koopmeiners en Stengs

0
262

Theo Janssen heeft het zichtbaar warm aan tafel bij Studio Voetbal. “Zware nacht gehad, feestje met vrienden”, verklaart de voormalig middenvelder van Vitesse, FC Twente en Ajax.

Maar dat wil niet zeggen dat het voetbal aan hem is voorbijgegaan. Janssen zag zondagmiddag AZ en ook daar kreeg hij het warm van. “Het mooie aan AZ is dat ze altijd in beweging zijn. Ze zijn altijd onderweg en hebben zoveel automatismen.”

Trainer Arne Slot krijgt veel lof en daar wordt Rafael van der Vaart weleens moe van. “Toen AZ vorig jaar won, was het vanwege Slot en als ze verloren was het door John van den Brom. Ze hebben gewoon een heel goed elftal en zijn doorgegaan.”

“Teun Koopmeiners is goed”, zegt Kees Jansma over AZ. “Die heeft een prachtige traptechniek.”

“Tegen Heracles was hij redelijk”, aldus Janssen. “Hij speelde op zijn gemak. Hij staat bijna altijd op de goede positie en maakt goede keuzes.”

Van de Beek als controleur bij Ajax

Donny van de Beek valt weer op bij Ajax. Hij speelde zaterdag tegen FC Groningen niet op de vorig seizoen voor hem gebruikelijke positie van aanvallende middenvelder, maar als een van de twee controleurs in de middelste linie.

“Hij stond eigenlijk overal”, zegt Van der Vaart. “Hij heeft zoveel diepgang en is zo gevaarlijk. Het lijkt wel of hij een magneet aan zijn voeten heeft. Ik ben wel benieuwd naar het duel van woensdag tegen Valencia.”

Van der Vaart doelt op de mogelijkheid dat Edson Álvarez in het Champions League-duel terugkeert op het middenveld en dat Van de Beek dan mogelijk weer naar de positie van voorste middenvelder doorschuift. “Dan gaat Promes of Neres eruit.”

“Een raar fenomeen die Promes”, zegt Jansma. “Je kan haast niet meer om hem heen. Ik denk dat Neres wijkt.”

‘Fer nam het voortouw’

Bij Feyenoord was er op het middenveld een hoofdrol voor de ervaren Leroy Fer. Na drie wedstrijden zonder zege deed Feyenoord zondag tegen FC Twente (5-1) weer positief van zich spreken en dat was mede te danken aan het werk van Fer.

“Fer was de beste”, zegt Van Hooijdonk. “Tegen Rangers (1-0 verlies in Europa League, red.) deed hij dat niet, maar nu nam hij het voortouw. Gezien zijn status ook normaal dat hij de handschoen oppakt. Hij was heel dominant en dynamisch.”

Koopmeiners en Stengs in Oranje?

Terug naar AZ. Met Teun Koopmeiners en Calvin Stengs hebben de Alkmaarders spelers in huis die binnenkort best eens een oproep voor Oranje kunnen verwachten. “Die kan je nu al gerust opnemen in de selectie”, zegt Jansma.

Van Hooijdonk verwacht niet dat bondscoach Ronald Koeman voor de komende interlands al nieuwe namen oproept. Hij denkt dan eerder aan maart volgend jaar.

“Je hoeft toch niet te wachten als iemand het wekelijks zo goed doet?” vraagt Van der Vaart zich af. “Toch heerlijk hoeveel talent er rondloopt in Nederland. Dat was een paar jaar geleden wel anders.”

Als het aan Van der Vaart ligt, krijgt Koopmeiners al een oproep voor Oranje. “Kevin Strootman en Tonny Vilhena zie ik niet meer wekelijks, maar Strootman vind ik echt een speler die je opstelt of niet oproept.”

“Koopmeiners heeft wat weg van Daley Blind”, zegt Van Hooijdonk.

“Alleen met iets meer diepte in zijn loopacties en deze jongen kan ook meters maken met de bal aan de voet”, voegt Janssen toe.

Janssen: ‘Kreeg de kriebels van Van Gaal’

Van der Vaart herinnert Janssen eraan dat hij nooit zo happig was op meedoen bij Oranje, of het nu jeugdelftallen of het grote Oranje betrof. “Ik had gewoon een hekel aan op de bank zitten en zag dat er betere spelers waren”, zegt vijfvoudig international Janssen.

Zo vertelde Janssen ooit dat hij in 2001 liever met vrienden op het strand lag dan met Nederland naar het WK onder-20 in Argentinië te gaan. Louis van Gaal was dat toernooi coach van het Nederlandse jeugdteam. “Ik kreeg de kriebels van Van Gaal”, legt Janssen uit.

De uitzending loopt ten einde. “Jammer”, zegt Janssen. “Ik heb het niet warm meer.”

Bron: nos.nl