Topcoaches Groeneveld en Nadal denken mee met Nederlandse tennis

0
368

Afgelopen week waren er niet alleen toptennissers aanwezig bij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, er liepen ook twee absolute topcoaches rond voor clinics en lezingen: Toni Nadal en de Nederlander Sven Groeneveld.

“Voor mij is Ahoy de geboorteplek van het tennis”, aldus Groeneveld, die werkte met onder anderen Roger Federer, Monica Seles en Maria Sjarapova. “In 1988 kreeg ik hierboven op de tweede ring een racket van mijn vader en mijn moeder. Het is hier altijd een beetje nostalgie.”

Tips voor Nederlandse coaches

Nadal, de oom en oud-coach van Rafael Nadal, en Groeneveld waren in Rotterdam om hun kennis over te dragen. Wat zijn hun tips voor de toekomstige Nederlandse coaches?

“Iedereen weet alles van techniek en tactiek, ik praat vooral over het mentale aspect. Slagen kun je verbeteren, maar dan moet het wel goed zitten in je hoofd”, zegt Nadal, die zijn neef naar zestien grandslamtitels leidde.

“Tennis is de hoofdzaak”, aldus Groeneveld. “Maar tachtig procent van je tijd gaat ergens anders heen. Je stuurt een heel team rond een speler aan. Van de fysio tot de sparringpartner.”

“De teams worden groter, carrières duren langer, voeding telt mee, er zijn meer toernooien dan ooit, dus je moet op rustperiodes letten. Als coach moet je je in dat soort zaken doorontwikkelen”, aldus de Nederlander.

“Ik heb geluk gehad met Rafael, hij wilde altijd luisteren”, zegt Nadal. “Ik was lastig voor hem. Heel lastig. Ik zei bijna nooit dat hij goed was, het moest altijd beter. Ik wist dat dat nodig was om hem klaar te stomen voor de toekomst.”

Groeneveld: “Mijn voldoening in dit alles is de progressie die een speler boekt. Wat er allemaal mogelijk is middels een kleine aanpassing. Soms om beter te worden, soms om het niveau vast te houden. Maar het gaat natuurlijk om resultaat. Dat prikkelt mij.”

Groeneveld naar de KNLTB?

Momenteel heeft Groeneveld geen speler onder zich. Wil hij niet voor de Nederlandse tennisbond KNLTB komen werken? “Als ze me bellen, gaan we zitten. Het lijkt mij een goede uitdaging. Mijn ambities en verwachtingen zijn altijd hoog.”

Groeneveld weet ook al wat hij bij de KNLTB zou kunnen doen. “We moeten veel meer aandacht besteden aan het opleiden van coaches. Daar moet echt in geïnvesteerd worden. Zij zijn eigenlijk de hoveniers van het tennislandschap.”

Bron: nos.nl