Tot rust gekomen Dumoulin richt vizier op Tour én Olympische Spelen

0
258

Op de Maastrichtse markt staat een stralende Tom Dumoulin. Met zichtbaar genoegen kijkt hij naar de wielrennende jeugd die geniet van de zogeheten Tour de Dumoulin. De dag daarvoor heeft de blikvanger van het Nederlandse profwielrennen zelf zijn langste training in maanden afgewerkt.

Dumoulin heeft een zware periode – opgave na zware val in de Giro, gevolgd door niet kunnen meedoen aan de Tour, de Vuelta en de WK – achter zich gelaten en durft inmiddels weer optimistisch en ambitieus vooruit te kijken. “Het herstel van mijn knieblessure verloopt volgens verwachting en ik hoop volgend seizoen de Tour de France en de Olympische Spelen te rijden.”

Elke dag fietsen

De laatste weken heeft Dumoulin geen last meer van zijn knie gehad. “Ik fiets elke dag weer”, zegt hij. Afgelopen zaterdag heeft hij vier uur lang samen met toekomstig Jumbo-ploeggenoot Jos van Emden door de Limburgse heuvels gereden.

In alle rust en met de grootste zorgvuldigheid werkt Dumoulin aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Eind oktober gaat de 28-jarige wielrenner op vakantie en daarna begint voor hem, net als voor de meeste profs, de opbouw naar het nieuwe wielerjaar.

Tour en Olympische Spelen

Ook al heeft hij zijn wedstrijdschema nog allesbehalve rond, toch kijkt Dumoulin al gretig vooruit naar het nieuwe seizoen. Op twee evenementen in het bijzonder heeft hij zijn vizier gericht: de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen

Op 15 oktober zal het etappeschema van de Tour de France 2020 officieel bekend worden gemaakt. Vanzelfsprekend hoopt Dumoulin op een voor hem gunstig parcours. Tegelijk realiseert hij zich dat de tijd om na de Tour bij te tanken en voor te bereiden op de Olympische Spelen beperkt is. De Tour eindigt op 19 juli, het olympisch vuur wordt vijf dagen later in Tokio ontstoken.

Volgens planning is de olympische wegwedstrijd voor mannen op zaterdag 25 juli, terwijl op woensdag 29 juli de tijdrit voor mannen, de specialiteit van Dumoulin, op het programma staat. Toch baart het krappe tijdschema hem niet echt zorgen. “Het is niet het meest ideale scenario, maar ik ben ervan overtuigd dat ik de Tour en de Olympische Spelen kan combineren.”

Gevoel

De ontspannen wijze waarop Dumoulin zijn verhaal doet, wekt de indruk dat de gedwongen afwezigheid van de voorbije maanden een heilzaam effect heeft gehad. De rust heeft hem goed gedaan, erkent hij, al plaatst hij daarbij wel direct een kanttekening. “Ik kan iedereen een sabbatical van een half jaar aanraden, alleen liever niet op een gedwongen manier zoals bij mij.”

“Die periode van rust heeft mij wel aan het denken gezet. Ik weet nu wat ik nog wil bereiken in mijn carrière. Ik wil nog vijf, zes of misschien zeven jaar de beste versie van mijzelf op de fiets zijn en dat gevoel is nu sterker dan ooit.”

Bron: nos.nl