‘Tour 2020 wordt heel veel klimmen, maar geen Alpe d’Huez of Ventoux’

0
269

Vandaag wordt door Tour-organisator ASO het parcours voor de Ronde van Frankrijk 2020 gepresenteerd. Voor kanshebbers als Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin en voor veel wielerfans is dat een spannend moment. Een Nederlander weet al precies hoe het parcours eruit gaat zien.

Thomas Vergouwen publiceert op zijn website velowire.com al jarenlang het routeschema voordat het officieel bekendgemaakt wordt. Hij deed dat voor het eerst in 2008, nadat hij het jaar ervoor voor het eerst aanwezig was geweest in de Tour. Vergouwen kon niet wachten om het parcours voor het daaropvolgende jaar te zien en sloeg daarom zelf aan het speuren naar informatie.

“Ik ben begonnen met het uitzoeken van het parcours voor het volgende jaar en zette dat onschuldig op mijn website. Die site was op dat moment nog helemaal niet bekend”, vertelt de in Parijs wonende Nederlander.

Geen Alpe d’Huez of Ventoux

“Dat werd zo’n succes omdat er zoveel mensen in geïnteresseerd waren. Zij vroegen het volgende jaar of ik het weer ging doen en zo is het een gewoonte geworden. Als ik het niet doe, vragen mensen of er iets met mij aan de hand is.”

Vergouwen maakt voor zijn speurtocht gebruik van drie bronnen. “Als eerste de regionale pers. Daarnaast zijn de hotelreserveringen heel interessant. Want wie gaat er nou in augustus al hotels reserveren voor juli volgend jaar? Alleen de organisatie van de Tour. En als laatste heb ik mijn eigen tipgevers.”

Ook het parcours voor 2020 heeft Vergouwen al helemaal uitgevogeld. Het is een parcours waarin vooral heel veel geklommen gaat worden, zegt hij, al ontbreken legendarische bergen als Alpe d’Huez en de Mont Ventoux in het schema.

Volgens Vergouwen moet er in de eerste week al flink geklommen worden en krijgen we een daverend klapstuk op de voorlaatste dag van de Tour: een klimtijdrit naar Planche des Belles-Filles.

Bron: nos.nl