Tour de France niet voor half juli van start, streep door GP van Frankrijk

0
89

De Tour de France gaat dit jaar in ieder geval niet voor half juli van start. Dat is de conclusie nadat president Emmanuel Macron bekend heeft gemaakt dat er in Frankrijk geen grote publieksevenementen tot dat moment mogen worden georganiseerd vanwege de coronapandemie.

De Ronde van Frankrijk stond dit jaar van 27 juni tot en met 19 juli op de kalender. Er gaat in ieder geval een streep door de Grand Prix van de Frankrijk. De Formule 1-race zou op zondag 28 juni worden verreden. Het is onduidelijk of de Franse grand prix op een later moment plaatsvindt.

11 mei

De lockdown van Frankrijk blijft sowieso tot 11 mei van kracht, waardoor onder meer de Franse voetbalcompetitie (Ligue 1) sowieso niet voor die datum wordt hervat. De maatregelen worden na die datum, indien mogelijk, stapsgewijs versoepeld.

De organisatie van de Tour hield al rekening met een verschuiving van het evenement. Veel ruimte in de agenda lijkt echter niet beschikbaar, omdat ook onder meer de directies van de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje dit jaar nog hun edities willen afwerken.

Zeeman: ‘Dit is geen verrassing’

Voor ploegleider Merijn Zeeman van Jumbo-Visma komt het uitstellen van de Tour de France niet als een verrassing. “Het blijft gissen hoe de nieuwe kalender eruit gaat zien”, zei hij in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken.

De organisatie neemt naar verluidt voor 15 mei een beslissing over de nieuwe datum voor de Tour. “We zullen ons moeten aanpassen, zolang de Tour maar wordt verreden. Maar in deze rare tijden zijn we straks blij als er überhaupt wedstrijden worden gereden”, aldus Zeeman.

Sponsoren in problemen

Volgens de ploegleider is het van groot belang dat ’s werelds grootste wielerkoers doorgaat. “Begrijp me niet verkeerd, de volksgezondheid heeft prioriteit, maar de Tour is de belangrijkste wedstrijd voor onze sponsoren.”

“Het grote verschil met wielrennen en met andere sporten is dat we erg afhankelijk zijn van sponsoren”, legt Zeeman uit. “Veel ploegen hebben al gekort op het salaris van de wielrenners omdat sponsoren in de problemen zijn gekomen. Dus juist hierom is het doorgaan van de Tour ontzettend belangrijk.”

Bron: nos.nl