Trainer Jans geniet in Amerika: ‘Wil bouwen bij FC Cincinnati’

0
265

Stijf onderaan eindigde trainer Ron Jans dit seizoen met FC Cincinnati in de Eastern Conference in de MLS. Een positie die de nieuwste club in de hoogste Amerikaanse voetbalafdeling al bezette toen Jans eind augustus tekende in Ohio. Nu, na twee maanden en tien wedstrijden, zit de reguliere competitie er alweer op voor de oefenmeester. FC Cincinnati heeft zich zoals verwacht niet weten te plaatsen voor de play-offs.

“Dat wist ik van tevoren natuurlijk”, vertelt Jans. “Je komt in de herfst van het seizoen binnen en toen stonden we al laatste. De achterstand was ook al zo groot dat er niet heel veel rek in zat om te stijgen op de ranglijst. Maar in de toekomst kan dat daarentegen wel en daarom ben ik hier.”

Naar zijn zin

Vanuit Cincinnati praat Jans enthousiast over zijn nieuwe club en zijn leven daar. De voormalig trainer van FC Groningen, sc Heerenveen, Standard Luik en PEC Zwolle heeft het uitstekend naar zijn zin aan de andere kant van de oceaan.

“We zijn hier heel goed ontvangen. De plannen zijn geweldig. Ze wilden mij ook graag hebben. Ik ken Gerard Nijkamp, die hier technisch directeur is, natuurlijk uit mijn tijd bij Zwolle. Maar ik heb veel uitvoerige gesprekken gevoerd. De voorzitter vloog helemaal van Cincinnati naar Schiphol om vier uur met mij te spreken. Dat gaf wel aan hoe serieus het was.”

Jans kwam naar eigen zeggen binnen bij een prachtige club. “FC Cincinnati is wel echt een American Dream-verhaal. Ze zijn vier jaar geleden begonnen met een idee in een Amerikaanse coffeeshop en wilden graag voetbal opzetten in de staat Ohio. Nu werken er 150 mensen en staat er een gloednieuw trainingscentrum. Het is echt een professionele organisatie met veel mogelijkheden. Het is heerlijk om hier trainer te zijn.”

Hoewel FC Cincinnati nog een jonge club is en dit jaar pas voor het eerst in de MLS actief meedoet, heeft de club al een grote schare fans. “Bij thuiswedstrijden komen gemiddeld 27.000 toeschouwers”, zegt Jans. “En iedereen is heel positief.”

“De supporters verzamelen zich op wedstrijddagen in de stad en lopen dan in een mars met veel gezang naar het stadion. Ik dacht eerst ook: wat is dit? Maar het is mooi om te zien.”

In een van zijn wedstrijden trof Jans collega-trainer Frank de Boer, die aan het roer staat bij Atlanta United. Samen spraken ze onder andere over het niveau van het voetbal in Amerika.

“Er spelen hier echt heel goede spelers, maar ook een aantal mindere”, ziet Jans. “Wat mij opvalt is dat met name de laatste fase van een wedstrijd heel open is. Alsof iedereen dan de tactiek is vergeten. Maar het gaat hier zeker groeien. Ze zijn veel met de jeugd bezig en met de mentaliteit zit het hier wel goed.”

Jans geniet overigens niet alleen op het veld, maar ook zeker daarbuiten. Zo bezoekt de 61-jarige oefenmeester regelmatig een honkbalwedstrijd van Cincinnati Reds. Hij mocht bij de MLB-club zelfs een keer de traditionele eerste pitch gooien.

“Dat was wel heel mooi”, blikt Jans lachend terug. “Het was echt een eer. Via de voorzitter werd ik uitgenodigd om dat te doen. De bal en de handschoen liggen als een soort trofee nu bij ons in de kamer. Binnenkort ga ik kijken bij het American Football-team (Cincinnati Bengals, red.) en dit weekend ga ik naar het ijshockey.”

Alle tijd heeft Jans daarvoor, want het nieuwe voetbalseizoen begint in de Verenigde Staten pas weer in maart. De komende maanden bieden de trainer dan ook eindelijk de mogelijkheid om in alle rust en zonder de wekelijkse druk van wedstrijden aan zijn elftal te sleutelen. Komend seizoen wordt dan ook geen genoegen meer genomen met een laatste plaats.

“De doelstelling is om mee te doen om de play-offs. Daarvoor hebben we wel wat versterkingen nodig in de selectie. We willen doorgroeien tot een vaste waarde in de MLS. Er zijn meer voorbeelden van clubs die dat is gelukt.”

“Ik dacht laatst: wat wil ik nog? Ik wilde bouwen aan een club in Nederland, maar het is Amerika geworden. Er valt hier nog wel wat te bouwen, letterlijk en figuurlijk. Ik heb het hier in ieder geval erg naar mijn zin.”

Bron: nos.nl