‘UEFA wil toernooien in zomer uitspelen, Champions League-finale naar 29 augustus’

0
166

De UEFA hoopt de Europese voetbaltoernooien in de zomer alsnog uit te kunnen spelen, mits de coronamaatregelen dat toestaan. Op zaterdag 29 augustus wordt dan in Istanbul de finale van de Champions League gehouden, drie dagen eerder is in Gdansk de eindstrijd van de Europa League.

Onder meer de Engelse krant The Telegraph en persbureau AP claimen stukken te hebben waarin de plannen van de Europese voetbalbond staan geschetst. Sinds 12 maart liggen de toernooien stil door de coronacrisis.

Volgende week donderdag vergadert de UEFA weer via een videoverbinding met de 55 aangesloten nationale bonden over de vastgelopen voetbalkalender en oplossingen daarvoor.

De bij de UEFA aangesloten bonden krijgen tot 3 augustus de tijd om de nationale competities af te ronden, mits de veiligheid dat in de betreffende landen toelaat. Daarna zou er ruimte worden gemaakt op de kalender om de lucratieve staartjes van het internationale voetbal af te werken, mogelijk in een verkorte versie.

Groot aantal teams

In de Champions League zijn pas vier kwartfinalisten bekend, in de Europa League nog niet één. Alle Nederlandse clubs zijn overigens al uitgeschakeld.

Gezien het grote aantal teams dat nog in de race is, worden tweekampen mogelijk in één duel beslecht om tijd te winnen. Ook het uitspelen van de toernooien op één neutrale locatie wordt geopperd om logistieke problemen uit de weg te gaan.

Probleem bij het uitspelen van de competities na 1 juli is dat de transfermarkt dan weer open is en sommige spelers al een contract hebben getekend bij een andere club. Juridisch gezien leidt dat tot een gecompliceerde situatie.

De UEFA adviseert de van club wisselende spelers het seizoen ook na 1 juli nog uit te spelen bij hun oude club. Ze blijven ook speelgerechtigd.

Mocht het lukken de toernooien eind augustus af te ronden, dan kan de transferdeadline van 1 september wel worden gehandhaafd.

Eerder deze maand bespraken we met Jacco Swart van de European Leagues, de belangenbehartiger van 35 competities, drie mogelijke scenario’s voor het internationale voetbal en een afronding daarvan eind augustus:

Bron: nos.nl