Ulissi sprint naar ritzege Giro, Almeida loopt iets uit op Kelderman

0
125

Diego Ulissi heeft de dertiende etappe van de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaanse sprinter won de sprint van een uitgedund peloton nipt van rozetruidrager João Almeida en Patrick Konrad.

Dankzij zijn tweede plek loopt Almeida zes seconden uit op Wilco Kelderman, de nummer twee van het algemeen klassement. De Portugees heeft nu veertig seconden voorsprong op de Nederlander.

Na de zware rit van gisteren stond er vandaag voor het peloton een eenvoudigere etappe op het programma. De weg was nagenoeg vlak, maar in de slotfase doemden er toch nog twee venijnige klimmetjes op.

Zeven renners, onder wie de Belg Harm Vanhoucke, kregen de zegen van het peloton en gingen op avontuur in de 155 kilometer lange rit van Cervia naar Monselice.

De 23-jarige Vanhoucke, die deze Giro een aantal dagen de witte trui droeg, beleefde donderdag nog naar eigen zeggen zijn slechtste dag ooit op de fiets. “Het was de hel”, vertelde hij aan de Belgische sportzender Sporza.

Ploeg Sagan controleert

Zoals verwacht, wilde de ploeg van Sagan de koplopers niet te veel ruimte geven. Bora controleerde en gaf de zeven vluchters niet veel meer dan drie minuten voorsprong.

De kopgroep begon met een voorsprong van minder dan een minuut aan de eerste helling (vierde categorie). In het nerveuze peloton werd er gestreden om de beste plekken. Veel renners wilden vooraan zitten aan de voet van de eerste beklimming.

Sprinters lossen

Sprinter Arnaud Démare, viervoudig etappewinnaar deze Giro, kon bergop het tempo van Bora niet meer volgen en moest lossen. In de afdaling lukte het de Fransman weer aan te sluiten bij de groep-Sagan.

Het uitgedunde peloton had de koplopers op zeventien kilometer van de finish te pakken. Ruben Guerreiro, de leider in het bergklassement, deed op de laatste klim nog even zijn best voor de bergpunten. De Portugees liet zich daarna terugzakken in de groep favorieten.

Sagan en opnieuw Démare hadden de groep met favorieten bergop moeten laten gaan en het lukte beide sprinters niet meer om terug te keren. In de sprint was Ulissi, die in zijn carrière al zeven keer een etappe won in de Giro, de snelste.

Bron: nos.nl