US Open grotendeels zonder lijnrechters: hawk-eye ziet alles

0
94

De traditionele lijnrechter zal op de US Open grotendeels worden vervangen door hawk-eye, het elektronische controlesysteem, zo meldt de New York Times.

Het grandslamtoernooi in New York neemt deze beslissing om zo min mogelijk mensen op de tennisbanen aanwezig te hebben, waardoor het besmettingsgevaar met het oog op het coronavirus tot een minimum kan worden beperkt.

Dat betekent dat straks op vijftien van de zeventien wedstrijdenbanen van het Billie Jean King Tennis Center zonder lijnrechters wordt gespeeld. Via automatisch gegenereerde stemgeluiden als ‘uit’, ‘fout’ en ‘voetfout’ worden de beslissingen van hawk-eye kenbaar gemaakt.

Minder officials

Alleen in de twee grootste stadions van de US Open, het Arthur Ashe Stadium en Louis Armstrong Stadium, zullen per baan negen lijnrechters aanwezig zijn. Deze groep wordt tijdens een partij elk uur afgelost.

De maatregel zorgt ervoor dat het aantal officials tijdens het toernooi, dat van 31 augustus tot en met 13 september duurt, van 350 naar 100 kan worden teruggebracht.

Ook op het masterstoernooi van Cincinnati, dat vanaf 20 augustus vanwege de coronapandemie op het terrein van de US Open wordt gespeeld, neemt het elektronisch oog het werk van de lijnrechter grotendeels over.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet voor het eerst dat hawk-eye het werk van de lijnrechter volledig overneemt. Ook bij de NextGen Finals (een eindejaarstoernooi voor spelers onder de 22 jaar) en World TeamTennis (een Amerikaanse tenniscompetitie waaraan veel proftennissers meedoen) wordt dit toegepast.

Bron: nos.nl