US Open organiseert na kritiek toch toernooi voor rolstoeltennissers

0
144

De organisatie van de US Open heeft besloten om toch een rolstoeltoernooi te houden dit jaar. De rolstoelcompetitie zal, vergelijkbaar met voorgaande jaren, bestaan uit wedstrijden voor mannen en vrouwen in het enkel- en dubbelspel.

De rolstoeltennissers, onder wie US Open-winnares van 2019 Diede de Groot, vernamen vorige week via de media dat er geen plek zou zijn voor hen op het Amerikaanse grandslamtoernooi. “Er is niet met ons gesproken en dat steekt nog het meeste”, zei ze over de gang van zaken.

“Dit is een stap terug. Van alle kanten krijgen we te horen dat wij als rolstoeltennissers er helemaal bij horen, maar bij enige tegenwind liggen we er meteen uit.”

Haar Australische collega Dylan Alcott, tweevoudig US Open-winnaar, was ook niet te spreken over de beslissing van de organisatie. “In een twintig minuten durende persconferentie is het woord rolstoel niet één keer gevallen. Ik moest van mijn eigen bond (Tennis Australia, red.) horen dat er geen rolstoeltoernooi zal worden gehouden in New York.”

Overleg met ITF en rolstoeltennissers

De Amerikaanse tennisbond USTA, de organisator van de US Open, beloofde vervolgens te onderzoeken of het toch mogelijk zou zijn een rolstoelkampioenschap te organiseren dit jaar en voerde overleg met de internationale tennisfederatie ITF en een afvaardiging van de rolstoeltennissers.

In dat gesprek erkende de USTA dat het beter had moeten communiceren over de plannen voor het toernooi, dat van 31 augustus tot en met 13 september op het programma staat.

Het kwalificatietoernooi, het juniorentoernooi en het gemengd dubbelspel werden al eerder geannuleerd. Daardoor zouden er minder mensen aanwezig zijn rondom de wedstrijden en zou er beter onderlinge afstand kunnen worden gehouden.

Bron: nos.nl