Van Aert beleeft geslaagde rentree na maandenlange revalidatie

0
225

Op een zonovergoten vrijdag in Pau lag hij opeens op het Franse asfalt, vol ongeloof starend naar de open wond in zijn rechterdijbeen. In zijn eerste Tour de France was Wout van Aert een van de smaakmakers met winst in de ploegentijdrit en een onwaarschijnlijke sprintzege na een prachtige waaierrit naar Albi.

Starend naar zijn been leken die successen opeens eeuwen geleden en de toekomst ongewis. Zou Van Aert zelfs wel weer kunnen terugkeren op het hoogste niveau?

Na een lange revalidatie van ruim vijf maanden stapte de Belgische alleskunner vandaag in de Azencross in Loenhout weer op de fiets in wedstrijdverband. De drievoudig wereldkampioen veldrijden kon zich nog niet meten met Mathieu van der Poel, zijn eeuwige rivaal. Maar met de vijfde plaats verraste hij velen, niet in de laatste plaats zichzelf. “Op dit resultaat had ik nooit durven hopen”, reageerde Van Aert na afloop tegenover het Belgische Sporza. “Ik heb mezelf verbaasd.”

Van Aert had geen last meer van het been waaraan hij is geopereerd. “Ik heb tijdens de koers niets gevoeld, alleen in het laatste deel een beetje in mijn rechterheup. Het ging vlot en voelde heel goed. Dit is iets waar ik de komende dagen op kan voortbouwen.”

Bekijk hieronder de beelden hoe Wout van Aert afgelopen zomer geblesseerd raakte in de Tour de France:

Zoals in hun beste dagen vonden Van der Poel en Van Aert elkaar direct na de start. Samen zorgden ze voor een bijzonder hoog tempo, maar een valpartij van Van der Poel gooide roet in het eten. Van der Poel verloor zo’n veertig seconden, maar rekende zijn concurrenten vervolgens een voor een weer in. Eli Iserbyt hield het langste stand, maar moest zich in de slotronde toch gewonnen geven tegen de ontketende Van der Poel.

Achter de Nederlander Corné van Kessel verloor Van Aert de sprint om de vierde plaats van Tim Merlier. Geen schande, want Merlier werd afgelopen zomer Belgisch kampioen op de weg na een massasprint.

“Ik heb echt genoten”, aldus Van Aert. “Ik ben het blijkbaar nog niet verleerd.”

Van Aert zal in ieder geval ook het Belgisch kampioenschap veldrijden betwisten. Of hij ook mee zal doen aan het WK in het Zwitserse Dübendorf op 2 februari hangt af van zijn vorm.

Na het veldrijden zal Van Aert zich verder richten op de voorjaarsklassiekers, waar hij opnieuw hoge ogen hoopt te gooien. Vorige week maakte zijn ploeg Jumbo-Visma al bekend dat Van Aert zich met name zal toeleggen op de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

In juni zal hij normaal gesproken ook opnieuw aan het vertrek staan van de Tour de France, waar hij de kopmannen Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk zal bijstaan.

Bron: nos.nl