Van Aert vol ongeloof: ‘Dit is een grote stap in mijn carrière’

0
255

Wout van Aert kon het zelf nauwelijks geloven. Hij had zojuist een aantal topsprinters geklopt op weg naar de zege in de tiende etappe van de Ronde van Frankrijk. En dat bij zijn debuut in de Tour. “Dit is een hele grote stap in mijn carrière.”

De Belg bezorgde Jumbo-Visma in de sprint in Albi alweer de vierde ritzege van deze Tour. Eigenlijk had de ploeg van Van Aert, met het oog op een waarschijnlijke massasprint, de pijlen gericht op Dylan Groenewegen.

Dertig kilometer voor de finish brak het peloton echter uiteen, waarna Groenewegen achterbleef. “Het was een nerveuze finale”, zei Van Aert. “Gelukkig konden we Steven (Kruijswijk, red.) in de eerste groep houden. Helaas zat Dylan daar niet bij, dus mocht ik in de sprint voor mijn kansen gaan.”

Bekijk hieronder de samenvatting van de etappe:

Dat Van Aert vervolgens in staat was om mannen als Elia Viviani en Peter Sagan te kloppen, had hij ook zelf niet zien aankomen. “Ik wist dat ik vroeg moest gaan en ik kon het blijkbaar goed volhouden. Prachtig.”

Van Aert had eigenlijk de afgelopen twee etappes in zijn agenda omcirkeld. Daarin bleef dagsucces echter uit. “Ik dacht eigenlijk: ik heb misschien wel meer tijd nodig om op dit niveau voor de prijzen te gaan. Vandaag lukt het al, heel mooi.”

Groenewegen ontbreekt in sprint

Ploeggenoot Dylan Groenewegen ontbrak in de groep die in Albi om de zege sprintte. Hij kon niet volgen op het moment dat het peloton in stukken brak.

“Ik was een klein beetje moe. Het was stiekem toch wel een zware dag”, aldus Groenewegen. “Ik gaf al aan dat ik me niet super voelde. Op dat moment zat ik misschien een beetje te ver, op een klimmetje ontplofte ik al.”

Tot zijn vreugde zag Groenewegen bevestigd worden dat Jumbo-Visma niet van één renner afhankelijk is. “Als plan A niet lukt, met mij, dan is er de kans voor iemand anders. Vandaag grijpt Wout zijn kans.”

Kruijswijk doet goede zaken

Steven Kruijswijk zat wel in de eerste groep en deed goede zaken voor het algemeen klassement. Hij staat daarin nu vierde, op minder dan anderhalve minuut van leider Julian Alaphilippe.

De kopman van Jumbo-Visma dankte vooral zijn ploegmaat Tony Martin. “Tony heeft superveel werk gedaan, zodat ik in de finale nog fris zat. Dan doe je toch goede zaken.”

Kruijswijk kon terugkijken op een prima eerste week. “Je moet in de Tour altijd scherp zijn, ik denk dat ik daar in de eerste tien dagen goed in geslaagd ben.”

Bekijk ook de reacties van Mike Teunissen en Tony Martin na het nieuwe dagsucces voor Jumbo-Visma:

Bron: nos.nl